Imatge d'arxiu del pantà de Siurana

El Govern atura el transvasament del pantà de Siurana al de Riudecanyes

El Departament d'Acció Climàtica assegura que «a causa de la sequera, no es donen les circumstàncies per autoritzar el transvasament»

El Govern de la Generalitat, a través del Departament d'Acció Climàtica, ha comunicat aquest divendres que «a causa de la sequera, no es donen les circumstàncies per autoritzar el transvasament de 0,6 hm³ des del pantà de Siurana al de Riudecanyes». Aquest era el volum d'aigua que mancava per completar el tercer transvasament d'1 hm³ de l'estiu.

La gestió d'aquest sistema hídric ha tornat a la primera plana mediàtica les darreres setmanes. A la situació general de sequera i falta de pluges s'hi suma, en aquest cas, el transvasament d'aigua al pantà de Riudecanyes. La Generalitat ha rebut crítiques per la seva «inacció», i la CUP ha tornat a reclamar que Reus renunciï als recursos del Siurana.

El Departament ha justificat la decisió perquè «l'informe ambiental previ ho desaconsella perquè, atès el baix nivell del pantà de Siurana, suposaria deixar en molt males condicions ambientals l’aigua restant».

El transvasament també afectaria la comunitat de peixos, ja que es reduiria la zona més oxigenada, on viuen la majoria d’espècies piscícoles, i en disminuiria l’espai vital, amb el possible risc de mortaldat de peixos.

Acció Climàtica ha afegit que «un desembassament d’aquestes característiques pot tenir un efecte crític sobre les poblacions d’espècies a preservar en l’espai natural del Riu Siurana i Planes del Priorat».

Es busca una alternativa per a la Comunitat de Regants de Riudecanyes

A canvi de tancar aquesta porta, des d'Acció Climàtica s'assegura que «ja s'està treballant en l'alternativa d'utilitzar l'aigua regenerada per a usos agrícoles de la Comunitat de Regants». Subratlla que això suposa recuperar el plantejament de la Generalitat que no va trobar consens a la Taula del Siurana. De fet es tracta d'una mesura que també havia reclamat, fa quinze dies, Unió de Pagesos.

Així mateix, també ha afegit que s'estan estudiant alternatives per al reg de suport de la Conca del Siurana del Priorat per a un total de 1.800 hectàrees.

Xarxa d'abastament d'aigua de la Mancomunitat Topograpo

Pel que fa a la xarxa d’abastament d’aigua de la Mancomunitat del Topograpo (Gratallops, Torroja del Priorat, Poboleda i Porrera), Acció Climàtica, per mitjà de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha tornat a proposar als municipis afectats, com ja va fer al febrer, executar obres de millora de la xarxa d’abastament en els pròxims mesos per garantir l’aigua de qualitat, i el suport i l’acompanyament en la gestió posterior de la infraestructura.

Aquestes obres es podrien iniciar immediatament, un cop comptin amb el consens dels ajuntaments involucrats, i tindrien una durada de cinc mesos. Tanmateix, l’aigua per a l’abastament dels municipis del Topograpo està garantida amb els volums actuals i també des del punt de vista de la qualitat, ja que no es fa el transvasament previst.