Imatge d'arxiu del pantà de Siurana

El Govern treballa per aconseguir una gestió sostenible del turisme a l'àrea de Siurana

La zona va rebre durant l'any 2021 més de 400.000 visitants

El Govern vol fixar les bases per a una gestió sostenible del flux turístic a l'àrea de Siurana, a la comarca del Priorat. En aquest sentit, la Generalitat ha promogut dos estudis per avaluar l'afluència, freqüentació i caracterització dels turistes que visiten l’entorn natural d’aquest nucli que pertany al terme municipal de Cornudella de Montsant, així com aquells visitants que hi practiquen escalada.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Pla de dinamització de la Carta Europea de Turisme Sostenible que impulsen el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. En aquest sentit, Siurana rep anualment uns 419.000 visitants, atrets per aquest espai i les activitats esportives.

L’estudi dels visitants del terme de Siurana, i un segon sobre la càrrega de la zona d'escalada, han estat encarregats al Grup d'investigació social i educativa de l'activitat física i l'esport de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) de la Universitat de Lleida.

El poble de Siurana concentra el 53% de les visites

En aquest sentit, durant un any, s'ha estudiat l'afluència, el tipus d'usos, les característiques i el comportament dels visitants en les zones objecte d'estudi: el poble de Siurana, l'àrea del pantà en el seu accés nord i també pel vessant sud, a Arbolí. Entre els principals resultats de l'estudi destaca que el nucli de població concentra el 53% de les visites de les tres àrees estudiades.

Durant l'any 2021, 266.431 persones van visitar aquest indret, sent els mesos de juliol, agost i octubre els que van registrar una major afluència, amb un 41% del volum de visitants de tot l’any. Pel que fa a la procedència dels visitants, la gran majoria, el 82%, eren de les comarques de Tarragona i Barcelona.

Els resultats de l'estudi també assenyalen que gairebé la meitat dels visitants, concretament un 43%, s'allotgen a la comarca durant la seva estada. En aquest sentit, més de la meitat de les persones que pernocten en la zona, ho fan al municipi de Siurana. L'impacte econòmic directe dels visitants se situa al voltant dels 6,6 milions d'euros.

Siurana: zona d'escalada

A l'entorn natural de Siurana, s'observa una elevada concentració d'usos en sectors concrets, com demostra el fet que cinc d'aquests sumen gairebé el 50% de la pràctica de l’escalada a la zona. El treball situa la capacitat de càrrega dels espais destinats a l’escalada en 87.593 visites/usos anuals.

Es tracta d’una xifra globalment molt inferior a la realment registrada durant l’any objecte d’estudi, el passat 2021. Tot i això, s’han identificat alguns excedents de visites i usos en alguns sectors concrets i durant determinats mesos de l’any, especialment d’octubre a gener.