Gratallops

Gratallops es queda sense aigua i s’abasteix amb camions cisterna

Aquest petit poble del Priorat clama novament que el riu Siurana baixa sec pel transvasament al pantà de Riudecanyes

Els 200 veïns de Gratallops s’han quedat sense aigua. Aquest petit municipi del Priorat s’ha hagut de començar a abastir amb camions cisterna provinents del Perelló perquè la població pugui tenir aigua potable a les seves cases. Aquest dijous al migdia una cuba provinent del Perelló descarregava 15.000 litres d’aigua al dipòsit municipal, amb capacitat per a més de 70.000 litres.

Els baixos nivells del dipòsit han posat en alerta un territori que ja fa temps que es queixa per la situació de sequera que arrossega el riu Siurana, que es relaciona amb el transvasament al pantà de Riudecanyes. Al poble, però asseguren que aquest estat crític d’haver de recórrer a cubes no es donava des de feia uns vint anys.

«El problema és del riu, no baixa aigua i està sec», ha indicat Ramon Ahumana, veí del municipi. «M’enrecordo que fa uns anys vam dir que es va trobar un paper a Saragossa que havien de destinar 200 litres per segon durant tot l’any, no només a l’estiu, i això no ho sé si ho fan», ha afegit Ahumana. Per una altra banda, Emili Garcia ha assenyalat que «el problema són les bombes que hi ha baix al riu  ja que una està espatllada i l’altra no porta l’aigua suficient per abastir el poble i les granges». Segons el veí «igual d’aquí a uns dies sí que serà problema del riu que no hi ha res d’aigua». Joan Ramon Perelló també és un gratallopenc afectat, explica que porta 24 hores sense aigua a casa  i que tot i tenir un dipòsit de 600 litres a casa s’ha acabat.

L’ACA aclareix la situació dels problemes de subministrament a Gratallops

L’Agència Catalana de l’Aigua ha sortit al pas per explicar la situació que viu el poble de Gratallops davant els problemes de subministrament d’aigua. L’ACA explica que s’ha detectat una  incidència en unes ventoses que derivaven més aigua cap als regants i evitaven l’arribada del recurs cap a Gratallops.  Per una altra banda, informa que la mancomunitat del Topograpo (Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera) no havia detectat aquest problema al no haver fet un seguiment de la conducció.

L’ACA informa que s’ha procedit a netejar, reparar i completar un tram d’una conducció, d’uns 40 metres de llarg, que portava anys malmesa i que farà possible que l’aigua de l’embassament arribi directament a Gratallops des de la xarxa del Topograpo. D’aquesta manera, l’agència indica que aquest episodi «es desvincula totalment al desviament d’aigua des de l’embassament de Siurana fins a Riudecanyes» i assenyala que «amb les reserves actuals emmagatzemades a Siurana, es garanteixen totes les demandes de la mancomunitat del Topograpo per a un període de dos anys».