El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va presentar, aquest dilluns, els nous institut-escola que hi haurà arreu de Catalunya el curs vinent. L'àrea de Tarragona en tindrà tres, un dels quals a Cornudella de Montsant. Aquest nou centre educatiu suposarà la fusió de l'actual institut amb l'escola d'educació primària, que deixarà de formar part de la Zona Escolar Rural Montsant-Serra de Prades. A més d'estrenar equipament educatiu, aquest executarà un pla pilot que es vol convertir en referència per a tot Catalunya.
Institut-escola i ZER, colze a colze
Actualment, l'escola Doctor Piñol i Aguadé de Cornudella forma part de la ZER Montsant-Serra de Prades, que constitueixen els centres de Prades —Serra de Prades—, Ulldemolins —Montsant— i Poboleda —Garbí—. A partir del mes de setembre vinent, però, l'escola de Cornudella deixarà de formar part de la ZER per fusionar-se amb l'institut del poble, que ja és el de referència per als quatre centres actualment. Les ZER són un model educatiu que permet que municipis amb poca població tinguin escola malgrat no arribar a omplir una línia; a Tarragona hi ha una quarantena de pobles que formen part d'alguna ZER.
A la pràctica, el nou institut-escola suposarà la unificació dels dos centres, el de primària i el de secundària, sota el paraigua d'un sol equip directiu i amb un sol projecte educatiu. Els dos edificis són adjacents i, de fet, ja estan connectats entre si. El pla pilot que s'executarà a Cornudella de Montsant, a més, preveu que aquest projecte educatiu es planifiqui amb una estreta col·laboració amb l'equip directiu de la ZER. El director dels Serveis Territorials d'Educació de Tarragona, Jean-Marc Segarra, explica a TarragonaDigital que «des del minut zero hi ha d'haver un treball conjunt entre la ZER i el projecte educatiu del nou institut-escola».
Un nou equip directiu
Des del Departament d'Educació ja s'està explorant la voluntat que tenen els integrants dels dos equips directius —el de l'escola de Cornudella i el de l'institut— de seguir amb aquesta tasca. Sobre el paper, tots dos centres desapareixen perquè en neixi un altre que els fusioni. Amb els equips directius hauria de passar el mateix, sigui perquè la nova direcció integri membres de les dues anteriors, o perquè estigui formada íntegrament, per professionals que ara no tinguin aquests càrrecs.
«S'està sondejant els professionals per saber quins es quedaran en el nou projecte i decidir qui el dirigirà», explica Jean-Marc Segarra, referint-se, també, al professorat. El resultat ha de servir perquè «la línia pedagògica de l'institut-escola tingui un lligam molt potent amb la ZER; busquem complicitats entre els dos projectes educatius». Tot plegat ha de quedar establert a curt termini, «la intenció és, en un mes, tenir un equip potent que vulgui liderar-ho juntament amb el professorat que vulgui quedar-se per anar dissenyant aquest projecte».
Un projecte referent a tot Catalunya
Aquesta filosofia, de treball conjunt entre una ZER i un institut-escola, no s'aplica enlloc de Catalunya, segons s'explica des del Departament. Es vol «que hi hagi una línia de continuïtat, cadascú amb les seves particularitats», afirma Segarra; afegeix que s'exploraran, també, «sinergies en equipaments i especialistes». L'objectiu final és que es pugui «marcar tendència a tot el país» des del Priorat per estudiar la implementació d'aquest model a altres ZER que se'n puguin aprofitar.
Una altra de les particularitats de l'institut-escola que es posarà en marxa a Cornudella a partir del mes de setembre és la quantitat d'alumnes que hi haurà a primària. Els institut-escola solen formar-se per dues línies de primària i dues de secundària. En aquest cas, a l'educació primària només n'hi ha una, mentre que a secundària, quan s'incorporen els alumnes que procedeixen de les altres escoles de la ZER, ja n'hi ha dues.