Un vi de Falset no obté la patent de marca per dur un llaç groc a l’etiqueta

Patents i Marques nega el registre del vi 'Allibera’m', perquè el llaç groc que duu a l'etiqueta és «inconstitucional»

 

El registre de la marca d’un vi de Falset ha topat amb una negativa de caràcter purament polític. L’empresa catalana Lovers Wine Elegance va voler registrar la seva nova marca de vi, 'Allibera’m', però va rebre un 'no' rotund per part de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques.

 

La marca treballa conjuntament amb la Cooperativa de Marçà-Falset, al Priorat, on s’elabora aquest vi. L’etiqueta de les ampolles és ben simple: un únic llaç groc juntament amb el nom del vi. El detall del llaç groc ha estat el detonant d’aquesta negativa.

 

Beneficis per als presos polítics

L’Oficina de Patents va notificar a l’empresa la seva decisió, precisament, arran del llaç groc de l’etiqueta, tot argumentant que «la marca sol·licitada s'ha formalitzat en la prohibició establerta a l'article 5.1.f. de la Llei 17/2001, de 7 de desembre, de marques comercials, ja que el signe reclamat, 'Allibera'm', incorpora un element gràfic que pretén simbolitzar els fets i situacions inconstitucionals d'esdeveniments que s'han produït recentment».

 

La intenció de l’empresa Lovers Wine Elegance era, en un principi, destinar part dels beneficis de la venda d’aquesta marca de vi a ajudar solidàriament als presos polítics i exiliats del país.

 

Símbol «inconstitucional»

Aquest últim fet, però, encara empitjora la situació, ja que, segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, obtenir beneficis a partir del llaç groc equival a utilitzar un símbol inconstitucional com a element comercialitzador: «aquest signe té un ús abusiu quan intenta obtenir un bon propòsit comercial, en les circumstàncies actuals». És a dir, segons aquest organisme, l'empresa s'aprofita del significat del llaç groc per tal de poder augmentar els beneficis.

 

En definitiva, sembla que aquesta patent s'ha negat, bàsicament, per raons polítiques, ja que l’empresa sap que no hi ha cap possible conflicte amb altres marques, ni en similitud, ni en pronunciació. Per això, el responsable de l’empresa ja ha manifestat que té la intenció de recórrer la denegació del registre de la marca 'Allibera’m'.

 

Pels apassionats del vi, cal dir que 'Allibera'm' és un vi negre fet amb les varietats carinyena, garnatxa, ull de llebre i merlot, i es tenia previst que sortís al mercat aquest pròxim mes de setembre.