Ulldemolins ho té tot a punt per a rebre la popular Diada Gastronòmica de la Truita amb Suc

La 39a edició, d'aquesta esperada jornada, se celebrarà el diumenge 8 de març i posarà en relleu el paper de les dones treballadores del territori

Un any més, arriba l'esperada jornada gastronòmica de la  Truita amb Suc d'Ulldemolins. Aquest diumenge 8 de març, els carrers de la vila s'ompliran de gent i d'actes que giren al voltant d'aquest plat típic, local i del Priorat, que forma part de la història d'aquest municipi. Una tradició que s'ha estès amb el pas del temps i s'ha fet popular, així doncs, no només els habitants del municipi són els que gaudeixen d'aquesta diada, cada any són més els veïns i veïnes que es desplacen fins a Ulldemolins per a poder gaudir de la seva gastronomia.

La  tradició que s'amaga rere aquesta popular jornada  ve de lluny, es remunta a segles passats durant la collita i producció d'oli que es realitzava al municipi prioratí. On els recursos eren escassos i la majoria de la població havia de lluitar per subsistir, alimentant-se en base de l'aprofitament de recursos. Convertint així aquest plat en un dels emblemes més importants d'Ulldemolins.

Una festa que l'any que ve celebrarà el seu 40è aniversari i on l'any 1981 els habitants del municipi van decidir que aquell plat, carregat d'història i de gustosos ingredients, havia de sortir de les llars i esdevenir tota una diada festiva. Una festa on hi col·laboren un centenar de persones voluntàries del territori, juntament amb entitats de la vila i on sense la seva tasca no es podria portar a terme aquesta jornada, explica l'alcalde Sergi Mendez.

Gent contemplant les truita amb suc a Ulldemolins durant el concurs
La votació popular del concurs de truites amb suc tindrà lloc a les 12.00 i com cada any, és un dels actes més esperats | Laia Solanellas

 

Una jornada repleta d'activitats que posen en relleu el paper de les dones en un dia tan especial

Enguany coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, s'ha volgut impregnar aquesta diada tan tradicional i popular de color violeta, amb motiu del 8-M i la lluita conjunta pels seus drets i llibertats. Aquest s'ha volgut commemorar amb diferents actes i accions, com el reconeixement del paper de les dones en aquesta jornada, ja que «sense l'ajuda de les dones aquesta festivitat no hauria arribat mai a la seva 39a edició», remarca l'alcalde d'Ulldemolins.

També es durà a terme una exposició 'Dones d'empresa' i una mostra sobre el paper que han tingut les dones en la ciència. L'objectiu és destacar el paper de les dones en totes les seves tasques, és per això que el jurat de l'exitós  concurs de Truites amb Suc, que es durà a terme el diumenge a les 12.00 h, aquest any estarà format íntegrament per dones que pertanyen al territori i el treballen. Com l'Ester Gomis d' Unió de Pagesos, i una de les impulsores del Grup de Dones del Món Rural i Pageses.cat, Cristina Gimenez propietària de Cal Llop de Gratallops que va guanyar el premi Turimse de Catalunya el 2019, la Monste Bargallò presidenta de la Cooperativa d'Ulldemolins i la resta de components del jurat, que estarà conformat per dones que presideixen entitats del poble. Abans de l'entrega de premis del concurs es farà la  lectura del Manifest  en commemoració del dia de la dona treballadora.

La jornada començarà, com cada any, on els més matiners ompliran la seva panxa amb un esmorzar  de pa torrat amb llonganissa i/o arengada, regat amb un rajolí d'oli i acompanyat de vins de la DO Montsant. Tot i això, hauran de guardar un forat perquè a les 11.00 hores del matí, tindrà lloc el tastet de truita i altres delicadeses.  Cal destacar, també, que durant tota la jornada s'instal·larà un espai de jocs tradicionals  que faran memòria de les tradicions més antigues nascudes als pobles, del qual podran gaudir tant pares com fills. El Mercat d'Artesania també acompanyarà la jornada, en la qual hi haurà maridatges d'altres productes Km0, com els fesols de Santa Pau.

Truites amb espinacs presentades al concurs
El concurs de truita d'espinacs és un dels més famosos | Laia Solanellas

 

Programa d'actes de la 39a Diada Gastronòmica de la Truita d'Espinacs amb Suc

Dissabte 7 de març

— 11.00 h, al Centre Cívic. Taller de terrissa per a nens i grans. Experiència molt especial on es crearà amb les mans una peça de ceràmica, el plat de la truita amb suc. (3 hores de duració, inscripció prèvia a l’ajuntament i places limitades).

— 18.00 h, a cal Borrull. Inauguració de l’exposició “Dones d’empresa”. Exposició oberta del 7 al 21 de març.

— 18.30 h, al Centre Cívic. Presentació del llibre: Ulldemolins setcentista. A càrrec de Salvador J. Rovira.

Diumenge 8 de març

— 08.00 h, pels carrers del poble. Toc de matinades. A càrrec del grup de grallers de la Mulassa petita de Tarragona

— 08.30 h, al poliesportiu. Esmorzar popular (fins a les 11.00 h)

— Durant el matí, pels carrers del poble. Tradició i cultura. Jocs tradicionals al pla de l’Església i mercat d’artesania d’arreu del territori.

— 10.30 h a 12.00 h, a la plaça del Loreto. Recepció de les cassoles de truita amb suc que es presenten a concurs.

— 11.00h a la plaça del Loreto. Obertura de les degustacions de “Truita d’espinacs amb Suc”. A càrrec dels restauradors i comerços locals amb altres productes típics.

— 11.00 h a la plaça del Loreto. Demostració de la 6a edició del Xef Júnior. Els joves i petits cuiners locals i de la zona elaboraran una cassola de truita.

— 12.00 h, a la plaça del Loreto. Demostració de l’elaboració de la cassola de truita d’espinacs amb suc. A càrrec de les guanyadores de l’any anterior.

— 12.00 h, davant l’escola. Plantada i inici del cercavila del gegantó Galderic d’Ulldemolins i la Mulassa petita de Tarragona pels carrers del poble.

— 12.00 h a 13.00 h, a la plaça del Loreto. Votació popular de la decoració de la truita d’espinacs amb suc.

— 13.00 h, a la plaça del Loreto. Jurat d’honor.

— 13.45 h, a la plaça del Loreto. Lectura del Manifest en commemoració del dia de la dona treballadora. Tot seguit, entrega de premis per part del jurat d’honor.

— A les 18.00 h , al Santuari del Loreto. A mode de cloenda de la diada, espectacle musical a càrrec del grup de Gerard Marsal (saxo), Sara Sambola (veu) i Aleix Bové (guitarra).