Imatge d'arxiu de la residència Les Vinyes de Falset

Les famílies dels avis de les Vinyes de Falset no descarten acudir als tribunals pel greu brot del centre

Segons les famílies, tot va començar «amb un primer positiu d'una auxiliar»

Malauradament, la segona onada del  coronavirus porta històries que ja hem viscut. Si a la primavera, el focus es va centrar en la situació de la residència Nostrallar dels Pallaresos, aquesta tardor els estralls del coronavirus se centren, en concret, en la  residència les Vinyes de Falset, al Priorat.

Amb gairebé tots els residents positius per coronavirus; amb el centre intervingut pel departament de Salut del govern de la Generalitat de Catalunya i amb el consistori de Falset cercant solucions per abordar la crisi sanitària; l'empresa que gestionava abans de la crisi, i ara ha sigut apartada, Bastón de Oro, va fer un comunicat, aquesta mateixa setmana,  defensant la seva  gestió. En una carta a les famílies, amb data del 19 d'octubre, Bastón de Oro treia pit per no haver tingut ni una sola infecció de residents, o treballadors, per Covid-19. Així mateix, l'empresa destituïda es queixava de la intervenció de la Generalitat, «una  actuació irregular que està estudiant el nostre departament jurídic». Ara, les famílies han respost. 

La resposta de les famílies

Les famílies distingeixen clarament entre els gestors i els  treballadors. De fet, valoren molt positivament que l'actual empresa hagi mantingut la plantilla de treballadors, «que seguiran comptant amb la seva plantilla de treballadors ens complau», i recorden que, durant la primera onada els treballadors es van haver de fer «equips de protecció amb sacs d'escombraries i utilitzar les mascaretes més hores de les degudes». Posen en dubte la gestió de la primera onada assegurant que «si no van tenir cap infecció, va ser per l'actuació impecable del seu personal cuidador». 

Ara, però, en aquesta segona onada, «al segon embat, i un primer positiu  d'una auxiliar, la manca de personal; la negativa per part de la direcció general d'incrementar les contractacions; una reacció tardana quan van caure infectades la directora, l'adjunta i la infermera titular, han fet que el vaixell navegués sense rumb i hi hagi hagut més de  20 morts que tindran sobre les seves consciències». Les famílies insisteixen, en reiterades ocasions, que la direcció no ha aplicat els plans de contingència del govern català elaborats en els darrers mesos arran de l'esclat de la pandèmia. 

Per últim, els signants de la carta de resposta a Bastón de Oro demanen a l'empresa que «prenguin mesures perquè estem realment indignades. Se'ns ha menystingut i se'ns ha ocultat informació. Ens posarem en mans de l'Ajuntament de Falset, el departament de Salut de la Generalitat, a més de posar-nos en mans d'un  assessor jurídic  per tal d'esbrinar les responsabilitats que calgui exigir».