Imatge d'un mar de boira a Siurana

Siurana no vol formar part de 'Los pueblos más bonitos de España'

El poble del Priorat considera que la promoció associada a la distinció provocaria més problemes de massificació

El petit poble de Siurana, a la comarca Priorat, no vol formar part de l'associació 'Los Pueblos Más Bonitos de España'. Aquesta entitat, que promociona els pobles amb encant, havia fet una proposta que ha estat rebutjada des del municipi prioratí. En aquest sentit, des del poble consideren que la promoció associada a la distinció provocaria més problemes de massificació.

Salvador Salvadó, alcalde de Cornudella de Montsant —municipi al qual pertany Siurana—, ha explicat a Catalunya Ràdio que «ens portaria més cotxes, més autocars, i molta més afluència de gent, justament ara que estem treballant per regular aquesta situació. El que volem és que el poble no es massifiqui i que la gent que arribi a Siurana marxi contenta».

Al poble de Siurana, on viuen una trentena de persones, hi ha un hotel, un refugi, tres cases rurals i tres restaurants. A més, hi ha dos aparcaments amb un total de 180 places, que permeten regular l'arribada de visitants. Així, una vegada s'omplen aquests equipaments, fet que sol passar en dates assenyalades, impedeixen l'arribada de més visitants.

La regulació dels aparcaments es fa amb walkie-talkies

Sobre aquesta qüestió, s'està treballant per implantar un sistema informàtic que informi els conductors abans de pujar, tot i que no és una tasca fàcil. L'alcalde de Cornudella ha assenyalat que «no tenim wifi, ni cap mena de xarxa per poder emetre des de Siurana. Ara, per regular els aparcaments ho fem amb walkie-talkies».

Salvador Salvadó explica que «uns estan a l'entrada del poble de Cornudella i els altres als aparcaments de Siurana. Quan estan tots els llocs plens, els conductors s'han d'esperar a Cornudella fins que alguna plaça queda lliure».

En aquest sentit, no està prevista una ampliació dels aparcaments per dos motius: estan inclosos en zona PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) de Catalunya i l'orografia del terreny tampoc ho permet.