Imatge d'una part del pantà de Siurana, pràcticament seca, amb l'embassament al 14% de la capacitat total

Nou transvasament al pantà de Siurana: les reserves, sota mínims

El Priorat estudiarà les responsabilitats jurídiques de l'ACA si aquest nou transvasament afecta el subministrament d'aigua

El Consell Comarcal del Priorat i els municipis de la mancomunitat del Topograpo —Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera— estudiaran les responsabilitats jurídiques que puguin tenir dirigents i tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) si el nou transvasament del pantà de Siurana els deixa sense aigua. D'entrada, no descarten denunciar els possibles responsables.

Aquest divendres, l'ACA ha iniciat el tercer desembassament de l'estiu cap a Riudecanyes, que deixarà Siurana al 10% de la seva capacitat. Les localitats del Topograpo capten l'aigua del pantà prioratí a través d'una canonada i en els darrers dies municipis com Gratallops ja han tingut problemes d'abastiment per la poca pressió amb la qual els arriba.

Segons ha informat l'ACA, des d'aquest divendres i fins dilluns, es traspassaran 0,4 hm³ (hectòmetres cúbics) d'aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes. El flux previst inicialment era d'1 hm³ i «durant els pròxims dies s'analitzarà si s'alliberen els 0,6 hm³ restants», ha dit l'organisme gestor en un comunicat.

Així, divendres al matí a Siurana hi havia 1,66 hm³, una xifra que suposa un 13,5% de la seva capacitat. Dissabte a la tarda les reserves ja havien baixat als 1,47 hm³ i el pantà es trobava al 12,08%. Si el moviment d'aigua es completa, Siurana quedarà per sota del 8%. Paral·lelament el nivell de Riudecanyes ha passat del 32,55% de divendres al matí al 33,64% de dissabte a la tarda. 

És el tercer transvasament de l'estiu

El d'aquests dies és el tercer transvasament de l'estiu —els dos primers també havien mogut 1 hm³ cada vegada— i ha agafat per sorpresa els alcaldes del Priorat, ja que inicialment han assegurat que estava previst per la primera quinzena d'agost. Aquest dijous els 23 alcaldes de la comarca i els dirigents de l'ACA es van reunir telemàticament i els batlles van sol·licitar suspendre o com a mínim ajornar el tercer transvasament.

Aquesta petició, però, no va ser atesa. Des de l'Ajuntament de Poboleda han emès un ban municipal en el qual han lamentat la situació i han acusat l'ACA de fer el transvasament «sense deixar temps de maniobra als alcaldes del Priorat». Des del municipi han assegurat que «aquesta ha estat la represàlia per part de l'ACA de la passada reunió. Actuar amb traïdoria i sense previ avís».

Segons els batlles, en la reunió els responsables de l'ACA els van informar que l'aportació d'aigua mitjançant camions cisterna estava subvencionada en un 90%. Una resposta que no va agradar els alcaldes, que han criticat que des de l'organisme públic es prioritzin els drets d'ús i les quotes de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes en lloc de garantir l'aigua de boca de la població.

Amb tot, en un comunicat l'ACA ha garantit als quatre municipis del Topograpo que «les demandes per aigua de boca estan garantides per al període d'un any», tot i que no han especificat com. 

Situació delicada Gratallops

Tot i les paraules de l'ACA, a Gratallops han començat a patir problemes d'abastiment. Aquesta darrera setmana ja han patit puntualment alguns talls per la falta de pressió. A més, «l'aigua surt tèrbola», han assegurat. «Hi ha acumulació de matèria orgànica a l'embassament i encara que la captació es fa en superfície, el nivell cada vegada és més baix», ha remarcat l'alcalde del municipi i president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia.

Alhora, ha recordat que el fons de l'embassament no s'ha netejat des de fa molts anys. La terbolesa de l'aigua de moment l'han pogut solucionar amb el tractament que fan al municipi abans que arribi a les llars. De tota manera ja han començat a aplicar algunes restriccions en el rec.

Tot i que la resta de la comarca no s'abasteix directament del pantà, la falta d'aigua al riu perjudica altres pobles, especialment perquè els aqüífers no es poden regenerar. «Encara no hi ha cap cas excepcional, però es pot produir si no plou pròximament», ha finalitzat.