Amb motiu de la recent celebració de l'Any Amigó el passat 2018 —en commemoració del naixement de Jaume Amigó, arquitecte i eclesiàstic ulldemolinenc— i de l'aniversari dels 500 anys del que es considera l'inici del Renaixement català, aquest mes de juliol, s'han organitzat unes jornades itinerants mostraran l'exposició 'El temps retorna - 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova' per diversos punts del territori tarragoní impregnats de Renaixement per donar a conèixer com es va desenvolupar l'arquitectura renaixentista a Catalunya, i en especial al Camp de Tarragona, una de les zones amb més arquitectura del període.
L'exposició visitarà diversos punts de la regió amb mostres arquitectòniques del segle
L'exposició, que va començar el 4 de juliol al Col·legi d'Arquitectes de Tarragona, ha arribat ara a Ulldemolins, en concret, a l'Església de Sant Jaume, on s'hi estarà fins el 4 d'agost. Posteriorment, passarà per altres localitats i punts de la regió que tenen arquitectura renaixentista, com a la Fira de l'Avellana de Riudoms, La Selva del Camp, Alcover, Ulldecona, Arnes i Horta de Sant Joan, Tortosa, Scala Dei i Torredembara, per finalment tornar el març del 2020 a Tarragona.
Cadascun d'aquests municipis podrà adaptar el programa a la seva manera d'entendre el Patrimoni, i comptarà amb ponències i una nova exposició creada per a l'ocasió que recull les mostres més rellevants d'aquesta arquitectura. A Ulldemolins, el pròxim dilluns 22 se celebrarà una de les dues primeres jornades, a l'Ermita de Santa Magdalena. Hi haurà la tradicional missa de les dotze, seguida d'una visita guiada, el dinar popular i un concert, a les set de la tarda, a càrrec de Gerard Marsal.
Per altra banda, el dia 25 de juliol, la jornada es partirà en dues parts. Durant el matí, a l'Església de Sant Jaume, se celebrarà la missa i es visitarà l'exposició amb l'acompanyament de l'arquitecte i historiador Xavier Climent. A la tarda, en un altre emplaçament, en aquest cas el Centre Cívic, es realitzarà una xerrada i una taula rodona: 'Renaixement: un patrimoni a reivindicar', que comptarà amb la participació de Climent, Xavi Orensanz, periodista, i Sergi Méndez, coordinador de l'Any Amigó. Per acabar, la plaça de l'Església acollirà l'espectacle teatro-musical 'Amagats'.
Tarragona és una de les regions amb més concentració d'obres renaixentistes
Organitzada pel Col·legi d'Arquitectes, l'Escola d'Arquitectura de la URV i l'Arquebisbat de Tarragona, amb el suport de l'Ajuntament d'Ulldemolins, i patrocinada per Repsol, l'Autoritat Portuària de Tarragona i la Fundació Mútua Catalana, l'exposició vol mostrar que, malgrat que des del punt de vista artístic la tendència renaixentista va trigar en arribar a la Península i en van quedar mostres molt repartides, la regió de Tarragona és una de les àrees amb més concentració de mostres arquitectòniques del segle XVI. A més, també vol fer palès el paper que van tenir figures essencials per a entendre el període: l'Arquebisbe de Tarragona Antoni Agustí, la figura italianitzadora de la Catalunya del moment; el tracista, rector de Tivissa i conseller de projectes Jaume Amigó i el cronista i jurista tarragoní Lluís Pons d'Icart.