Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persona amb una urna introduint el seu vot.

Una consulta popular per instal·lar un caixer a Cornudella: el poble diu 'sí'

Feia més de tres anys que el municipi no tenia caixer automàtic i s'havia d'anar a Prades o a Reus per treure diners

El tancament constant d'oficines bancàries està comportant problemes a la gent gran, que ha vist com els caixers dels seus barris desapareixien, i també als pobles. És el cas de Cornudella de Montsant, que feia més de tres anys que no tenia caixer automàtic. Els veïns i veïnes del municipi del Priorat havien de desplaçar-se a Reus o a Prades per fer activitats tan senzilles com treure diners o actualitzar la llibreta.

Davant de les molèsties que comportava aquesta situació, l'Ajuntament de Cornudella de Montsant va decidir fer una consulta popular per deixar en mans dels seus ciutadans si havia d'assumir la despesa per instal·lar un caixer automàtic al municipi. La votació s'ha dut a terme el diumenge 12 de desembre i el resultat ha estat clar: en qüestió de dos o tres mesos, Cornudella tindrà un caixer.

Un total de 87 persones han votat a favor que l'Ajuntament n'assumeixi els costos d'instal·lació i manteniment. En la primera consulta popular celebrada al municipi i hi ha participat un 15% del cens, format per unes 800 persones majors de 16 anys. En el recompte s'han registrat 36 vots en contra i dos en blanc.

L'alcalde de la localitat, Salvador Salvadó, ha valorat positivament la participació registrada, així com també el resultat. Segons el batlle, el consistori seguirà treballant per reduir els costos de manteniment del caixer automàtic. La previsió del govern local és tancar un acord amb una empresa de seguretat per tenir aquest servei en un termini de dos o tres mesos.

Un caixer automàtic, però amb comissions

L'empresa en qüestió cobrarà unes comissions específiques per qualsevol operació bancària que es faci, des d'extracció de diners fins a actualització de llibretes. Si l'operació és a escala estatal, el client haurà de pagar 1,35 euros; mentre que si és de qualsevol altre país de la zona euro la comissió augmentarà fins als 1,90 euros i per a la resta del món la taxa serà de 3,50 euros.

Es tracta d'uns imports que el consistori intentarà rebaixar mitjançant les negociacions amb l'empresa que oferirà el servei. Segons l'alcalde Salvador Salvadó, treballaran «incansablement» i no descarten demanar ajuda a administracions superiors per aconseguir aquest objectiu.

El govern local ha assenyalat que la mesura permetrà recuperar un servei perdut en els últims tres anys, tot i que són conscients que l'ideal seria tenir una oficina amb atenció presencial. En aquest sentit, el batlle ha recalcat la tendència actual, en què moltes dependències bancàries opten per tancar oficines i desplaçar el servei a l'esfera digital.

Campanya prèvia d'informació

Abans que la ciutadania pogués dir la seva a l'urna ubicada a la sala d'exposicions local, el consistori va realitzar una xerrada per donar a conèixer la situació a la població. A més, també s'han repartit fulletons casa per casa amb informació sobre la consulta i els costos d'instal·lació del caixer automàtic. Així, s'ha deixat clar la responsabilitat econòmica que haurà d'assumir l'Ajuntament abans de votar.

Els votants han preferit exercir el seu dret al matí, en la franja de deu a dues del migdia. A la tarda, el ritme de votació ha baixat i els veïns han dipositat les butlletes amb comptagotes. El perfil de participants ha estat variat, entre gent gran i joves instal·lats al poble.

A l'hora de justificar el vot, n'hi ha que ho tenien clar, com la Meritxell Cardona. Segons aquesta veïna, fins que no se superi l'escletxa digital al conjunt de la societat, eines com els caixers automàtics són necessàries en pobles com Cornudella de Montsant. Altres, com és el cas de David Porcel, s'han mostrat escèptics envers les comissions que caldrà pagar per fer qualsevol tipus d'operació bancària.

Recompte àgil de 125 vots

A les sis en punt, moment en què s'ha tancat la votació després d'una jornada electoral de sis hores, representants del consistori de Cornudella de Montsant s'han encarregat del recompte dels 125 vots dipositats a l'urna segellada.

De manera àgil i ràpida, en qüestió de vint minuts s'ha fet públic la victòria del 'sí'. Quasi immediatament, la població ha estat al corrent del resultat mitjançant un 'eBando', un sistema de pregons electrònic.