Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Reus acollirà la primera acadèmia de plataformes digitals de l'Estat

El centre, enfocat a la formació de professionals de youtube i e-sports, veurà la llum a principis de febrer

Jaume Vilanova, director executiu de Vimat's Stars
Jaume Vilanova, director executiu de Vimat's Stars | Jordi Olària Gras

 

Reus comptarà, d'aquí a dos mesos, amb la primera acadèmia de tot l'Estat dedicada al món de les plataformes digitals. Des de youtube als esports electrònics, el projecte vol esdevenir el punt de referència d'un sector que està a l'alça a tot l'àmbit mundial, que mou una gran quantitat de diners a través de patrocinis i publicitat, i que segueixen milions de persones cada dia i des de tots els formats possibles.

Un projecte amb empreses especialitzades al darrere

L'impulsor del projecte i director executiu de Vimat's Stars, Jaume Vilanova, explica que hi ha «empreses molt potents del sector» que estan darrere del projecte en forma de patrocini o d'altres menes de suport. No vol revelar, encara, quines empreses són, però assegura que són referència en l'àmbit de la tecnologia i les plataformes digitals; «el que vull és treure talents», sentencia.

Les instal·lacions de Vimat's Stars comptaran amb 800 metres quadrats dissenyats emulant algunes grans empreses dels Estats Units o el Regne Unit; «amb dos ambients, el de les classes i la zona de 'relax'». Aquesta segona zona comptarà amb gespa artificial, sofàs i elements per a l'entreteniment de treballadors i alumnes. Tot plegat veurà la llum a principis de febrer. Les instal·lacions, perfectament adaptades pel que fa a la mobilitat, assegura, es podran llogar per a fer-hi conferències o convencions, de la mateixa manera que alguns dels serveis del projecte també s'oferiran com a productora audiovisual.

Jaume Vilanova, director executiu de Vimat's Stars
Jaume Vilanova, director executiu de Vimat's Stars | Jordi Olària Gras

 

Bona acollida a Reus i Barcelona

«Hem tingut una acollida molt bona» assegura Jaume Vilanova. Es refereix al pas de Vimat's Stars pel Mr Game de Reus i el Barcelona Games World. En el primer cas, firaReus va acollir la primera edició d'una fira de videojocs i e-sports que va tancar amb èxit, i on Vimat's Stars va tenir un estand per donar-se a conèixer. El mateix va passar al Barcelona Games World, la convenció de gaming i esports electrònics de la capital catalana que també va servir de presentació pública per a Vimat's Stars.

Producció audiovisual professional

Jaume Vilanova explica que vol portar a l'àrea de Tarragona el que ha vist a països com els Estats Units o el Regne Unit. Defineix la iniciativa com una acadèmia en plataformes digitals que vol abordar des del sector professional dels e-sports —esports electrònics, videojocs— a plataformes com youtube, que es poden utilitzar com un trampolí per a un negoci, un producte o una imatge personal.

Defuig el concepte d'«acadèmia de youtubers», i explica que el que es farà serà ensenyar als alumnes com es pot treure profit de les plataformes digitals, com funcionen i de quina manera es poden explotar millor. Bona part de la formació, de fet, serà sobre producció i edició audiovisual; comptarà, també, amb una part de formació en gestió de la publicitat a través d'aquestes plataformes. «Una gran marca, fora d'aquí, en lloc de pagar publicitat tradicional prefereix pagar a algú que arribarà a molta més gent, com els influencers», apunta.

Youtube
Youtube | Youtube

 

Dos nivells amb professors especialitzats

L'acadèmia oferirà dos cursos, un de bàsic i un d'avançat, impartits per professionals del sector de les plataformes digitals. Consistiran en dues classes setmanals de dues hores i mitja i d'un mes de durada. Hi ha projectes similars dels quals Jaume Vilanova vol defugir, en què la quota que paga l'alumne s'estableix a través d'un percentatge del que pugui facturar el seu canal digital. En el cas de Vimat's Stars, la quota serà fixa i la facturació serà íntegra per a la persona que gestiona el canal.

S'oferirà, també, la possibilitat de prendre part en cursos 'low cost', que s'oferiran a meitat de preu i amb una sessió setmanal; estan pensats, explica Jaume Vilanova, per a aquelles persones que no disposin del pressupost o el temps necessari per matricular-se als cursos regulars.

Imatges de la Fira de Videojocs Mr.Game a la Fira de Reus
Imatges de la Fira de Videojocs Mr.Game a firaReus | Àngel Ullate

 

Els e-sports, un sector professional que mou milers d'euros

El que s'anomenen e-sports, els esports electrònics, videojocs o món del 'gaming', mou grans quantitats de diners a tot el món només en concepte de patrocinis. Hi ha jugadors que poden arribar a cobrar 4.000 o 5.000 euros al mes en la lliga internacional de League Of Legends —LOL per als iniciats—. «Hi ha molta desconeixença», explica Jaume Vilanova, «les generacions de 30 a 40 anys no saben què és o com funciona, i en canvi els nois de 13, sí».

«Els grans tornejos tenen més audiència que un Barça-Madrid o una Superbowl», sentencia, i aclareix que, els jugadors professionals, hi han de mostrar tanta dedicació i implicació com qualsevol esportista d'elit. «Poden dedicar-se a jugar durant sis o set hores, i després es passen hores al gimnàs i amb la preparació psicològica, la psicomotricitat...».

Imatge d'un estadi on es disputa el campionat mundial de League Of Legend
Imatge d'un estadi on es disputa el campionat mundial de League Of Legend | wikipedia.org

 

Reus comptarà amb un estadi per a e-sports

Les instal·lacions que està acabant d'enllestir Vimat's Stars comptaran amb un estadi per a seguir i organitzar competicions d'e-sports. Consistirà en un espai d'entre 200 i 250 metres quadrats amb grades i dos monitors de grans dimensions per al públic, amb una tarima central per als jugadors. El centre, de fet, comptarà amb un equip professional que competirà, al principi, a League Of Legends i Fornite, dos dels jocs amb més usuaris arreu del món i dels més seguits, també, pels aficionats als e-sports.

La faceta d'acadèmia d'aquest sector  incorporarà un entrenador per a l'equip o per a un màxim de deu alumnes. Aquesta persona ensenyarà a jugar o a millorar el joc dels alumnes, però «no és un ciber», matisa Jaume Vilanova, en referència als locals pensats específicament perquè s'hi vagi a jugar. Una vegada més, marques especialitzades en aquest sector patrocinaran l'equip de Vimat's Stars.

Els caps de setmana, de fet, es plantegen acabar-hi organitzant esdeveniments i tornejos amb premis que puguin atraure els jugadors més assidus als e-sports, però que puguin servir, també, per detectar talents.