Ofrenes florals en forma de senyera sobre un escenari de la plaça del Baluard de Reus

Ofrenes florals, torxes i manifestació tornen a Reus per la Diada de l'Onze de Setembre

Amb actes previs durant la setmana, i també aquest divendres, demà dissabte es mantenen els actes tradicionals d'aquesta jornada

La Diada Nacional de Catalunya porta, a Reus, un reguitzell d'actes al voltant de l'Onze de Setembre. Alguns s'han anat celebrant durant els dies previs, però bona part tindran lloc entre avui divendres i demà dissabte. Per exemple l'ofrena floral al General Moragues d'avui a la una del migdia.

Serà davant de la placa que té en record seu al carrer que també porta el seu nom. L'acte comptarà amb l'actuació de l'Orfeó Reusenc i la participació de Jordi Morelló, que en pronunciarà la glosa. A la tarda, a les sis, s'inaugurarà el mural que s'ha pintat al Mercat Central.

Finalment, aquest vespre tindrà lloc la tradicional Marxa de Torxes des del Casal Despertaferro. S'ha previst que les persones que hi participin es trobin a partir de dos quarts de nou del vespre per començar a les nou. Serà la mateixa hora a la qual començarà el concert de commemoració dels 50 anys d'Òmnium Cultural.

la plaça del Baluard i el Mercat Central, escenaris de la Diada a Reus

Tindrà lloc al Parc Sant Jordi i hi actuaran Terra Ferma, Lobster Tribe i La tortuga que nunca tuve. Serà l'últim dels actes previs a la diada pròpiament dita. De cara a dissabte, com és tradicional, la plaça del Baluard prendrà el protagonisme del matí. A partir de les deu començarà l'acte institucional amb l'ofrena floral de l'Ajuntament.

La seguirà la glossa del filòleg Josep Murgades. És catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i estudiós del noucentisme. Ha coeditat diversos volums de l'obra d'Eugeni d'Ors i de Pompeu Fabra. Dos autors dels quals també n'ha publicat estudis acadèmics.

També és coeditor de la revista de llengua i literatura Els Marges i traductor d'autors alemanys com Goethe, Kafka o Bernhard. En clau local ha rebut els reconeixements de Soci d'honor del Centre de Lectura i la Medalla de la Ciutat. A continuació l'Orfeó Reusenc entonarà el Cant dels Segadors i Ricard i Laura Roig oferiran el Ball d'Homenatge.

Al voltant de les onze del matí està previst que comencin les ofrenes florals de les entitats de la ciutat acompanyades de la música del Quartet Floral. Cap a dos quarts de dotze s'ha calculat que acabarà aquesta segona part i que els Xiquets de Reus hi aixequin un pilar. El Cant dels Segadors cantat pel públic posarà punt final a l'acte.

Al migdia, a la una, sortiran els autobusos de l'ANC cap a Barcelona per participar en la manifestació d'un quart de sis de la tarda. A Reus, a les dues, començarà el dinar popular del Casal Despertaferro, que a partir de les cinc de la tarda oferirà activitats culturals. A la tarda, com és habitual, l'Esquerra Independentista ha convocat la manifestació del Camp de Tarragona.

La concentració es farà a dos quarts de vuit de la tarda al Mercat Central. La manifestació recorrerà carrers del centre de Reus, però no acabarà, com havia sigut recorrent, al Fossar Vell. Per contra ho farà al passeig de Mata, on a dos quarts de nou del vespre està previst que se celebri l'acte polític.