Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un nombrós grup de persones passejant gossos al passeig Sunyer de Reus

La Guàrdia Urbana de Reus aixeca una acta cada dos dies a propietaris d'animals de companyia

La normativa municipal obliga a recollir les defecacions dels animals i a remullar-ne les miccions

Una acta cada dos dies. Aquesta és la mitjana d'actuacions de la Guàrdia Urbana de Reus durant el mes de maig que tot just ha acabat en relació amb els propietaris d'animals de companyia que no recullen les dejeccions dels gossos o no remullen les miccions.

Segons dades del consistori, durant el mes passat es van aixecar quinze actes, deu de les quals van ser per no recollir les defecacions i cinc més per no remullar l'orina dels animals. Des del govern municipal s'assegura que, per instruccions d'alcaldia i de la regidoria de Seguretat, Civisme i Convivència, «el cos municipal de seguretat ha reforçat la seva presència amb agents de paisà al carrer per aplicar la normativa municipal».

Consideren que les defecacions dels gossos son «un dels temes que genera més queixes veïnals pel que fa a la via pública. És per això que la Guàrdia Urbana fa especial seguiment a aquesta problemàtica». Des de principi d'any s'han aixecat 35 actes en total, 27 per deixar dejeccions a la via pública i vuit més per no remullar les miccions.

Durant aquest mes de maig, doncs, la mitjana duplica la que s'acumula fins ara al llarg del 2021. Les d'enguany son xifres similars a la mitjana del 2020, quan es van arribar a aixecar 103 actes entre les 99 per defecacions de gossos no recollides i quatre per no haver-ne remullat el pixum.

Multes de 800 euros per no remullar l'orina dels gossos

L'obligació de remullar la zona on orina un gos va entrar en vigor el juliol del 2020 amb els darrers canvis a l'ordenança de civisme. La campanya s'havia anunciat abans, el març del 2019, com una aposta contundent del govern local contra aquests actes d'incivisme.

El mes de juny es va anunciar que, després d'un període informatiu, es començarien a imposar multes de 800 euros si no es remullava l'orina dels gossos. Tot i això, no s'havia modificat la normativa municipal, un canvi necessari per poder imposar les sancions i, per tant, la Guàrdia Urbana seguia mantenint un protocol informatiu.

Des del govern local, la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, assegura que «la Guàrdia Urbana està treballant des de la prevenció, però també des de la sanció per evitar aquests comportaments incívics». Insisteix que «volem un espai urbà net i saludable per a tothom, on la convivència ha de ser per a tothom».

També des del consistori es fa incís en els sis espais d'higiene per a gossos, coneguts com a pipicans. Segueix implicant haver de recollir les defecacions dels animals, però es tracta d'espais pensats per evitar que les facin a la via pública per fer-ho en aquestes àrees d'entre 20 i 50 metres quadrats, amb tanques de fusta i sorra.

Es tracta d'uns espais que, tant al darrer ple municipal, el PSC, com els seus usuaris habituals, han criticat sovint per la manca d'un manteniment adequat. S'han anat instal·lant a l'avinguda del doctor Vilaseca, a la plaça del Baluard, a la plaça Morlius, al carrer de Sant Benet, al de Sant Lluís i al del Vapor Vell.

En una línia similar també hi ha, a set punts de la ciutat, espais d'esbarjo per a gossos. Els seus usuaris, si bé aproven aquestes zones, consideren que es podrien millorar amb més material per als animals. També apunten que, a causa del volum de població de gossos censats, caldria habilitar-ne algun més.

Estan ubicats al carrer de Maria Aurèlia Capmany, al Parc de Gandhi, al carrer de Vilafranca del Penedès, a la plaça de Joaquim Sorolla, a la de Luis Buñuel, al Parc de Sant Jordi i a l'avinguda del President Tarradellas.