Mohamed Said Badaoui responent els periodistes en una imatge d'arxiu durant el seu pas per la junta de la Mesquita de Reus

Mohamed Said Badaoui ja és al Marroc: confirmada la seva expulsió d'Espanya

L'activista reusenc va ser detingut fa un mes, acusat de ser un perill per a la seguretat nacional

L'activista reusenc Mohamed Said Badaoui, acusat per la Policia Nacional de ser un perill per a la seguretat nacional per participar en activitats «progihadistes», ha estat expulsat d'Espanya i ja és al Marroc, segons han confirmat fonts policials a Europa Press. Said va ser detingut el passat 18 d'octubre i estava internat des de feia gairebé un mes al CIE de Barcelona.

El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Reus, Edgar Fernández, també ha confirmat la notícia en una piulada a la xarxa social Twitter, en què ha assenyalat que «avui més que mai seguirem lluitant contra la repressió, contra l’Estat i contra el racisme latent que ens rodeja». Per la seva banda, IRIDIA ha titllat els fets de «vulneració dels drets humans».

El Centre de Defensa de Drets Humans ha denunciat que l'expulsió de Mohamed Said Badaoui s'ha fet «sense un judici just, sense garanties i després de 30 anys vivint aquí». IRIDIA ha assenyalat que «la islamofòbia d'Estat genera un marc d'aplicació excepcional del dret». Per la seva banda, la CUP ha titllat l'expulsió de «decisió arbitrària» que «vulnera els drets humans».

Resident a Reus durant tres dècades, Badaoui ha mostrat el seu activisme en diversos àmbits. Va ser portaveu de la mesquita reusenca As-Sunnah i és fundador d'Adedcom. A més de la faceta més estrictament religiosa, Badaoui també treballava amb col·lectius com Reus Refugi o el Sindicat de l'Habitatge.

El periple de Mohamed Said Badaoui

L'activista reusenc va ser detingut per la Policia Nacional la tarda del 18 d'octubre quan sortia del seu domicili, el mateix dia que també va ser arrestat el vilanoví Amarouch Azbir. Tant l'Ajuntament de Reus com el Parlament de Catalunya van mostrar el seu suport a Badaoui, que també va rebre la solidaritat de diverses entitats de la capital del Baix Camp i de la resta de Catalunya.

Tots dos van ser portats davant l'Audiència Nacional, a Madrid, però l'organisme va aturar l'ordre d'expulsió i van ser retornats a Catalunya, per passar a disposició dels jutjats de Reus i Vilanova. La decisió va ser diferent en els dos casos, ja que mentre Badaoui va ser internat al CIE de Barcelona, Azbir va quedar en llibertat.

En aquest sentit, l'activista reusenc va presentar un recurs contra la seva expulsió davant l'Audiència Nacional, que a principis d'aquest mes de novembre va desestimar-lo, assegurant que no s'havien vulnerat els seus drets.

Cal recordar que la Policia Nacional assegura que Badaoui és «un dels principals referents a Espanya del salafisme més ortodox», alhora que el fan responsables de «l'augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs».