Quatre lliteres de dos pisos en un dels dos dormitoris, amb accés a un pati exterior a mà dreta

L'allotjament d'urgència del Centre El Roser de Reus ja té adjudicatari i data d'inici

L'oferirà Suara Serveis per 200.000 euros anuals i podrà fer-se'n càrrec fins a quatre anys

El Centre Social El Roser de Reus tindrà tots els serveis operatius a partir del mes de novembre. És la previsió que fa el govern local després d'adjudicar el servei d'allotjament d'emergència. El contracte l'ha aconseguit la cooperativa Suara Serveis per un any, prorrogable fins a tres més.

El pressupost anual és de 209.475,90 euros i permetrà acollir persones en situació d'exclusió social. Ha de quedar emmarcat en la resta de serveis del centre per «poder desenvolupar els plans de treball amb majors garanties de suport, eficiència i atenció social». Suara Serveis és una cooperativa de treball associat, d'iniciativa social i sense ànim de lucre.

S'han previst dues modalitats d'atenció, la d'urgència i la d'atenció social. La primera ha de servir per suplir, de manera temporal, la llar d'aquelles famílies afectades, per exemple, per un incendi o per un enderroc accidental. La segona modalitat és la que queda integrada al Centre Social El Roser com un recurs més de l'àrea de Benestar Social.

Va destinat a «persones que no disposen de condicions sociofamiliars i d'atenció per romandre al seu habitatge». També a aquelles que «no disposen d'un habitatge». A la pràctica hauria de servir per substituir la pràctica de derivar aquestes persones i famílies a pensions privades o, almenys, reduir-la.

El centre compta amb dues sales amb vuit llits cadascuna i la possibilitat de proporcionar esmorzar, dinar i sopar a les persones ateses. També hi ha servei de bugaderia i dutxes, i l'actuació, a les mateixes instal·lacions, d'equips d'acollida, convivència i suport social. La posada en marxa d'aquest allotjament temporal implicarà la creació d'onze llocs de feina.

És l'últim servei que quedava perquè el Centre Social El Roser estigués plenament operatiu. El mes de gener passat es va posar en marxa el servei d'alimentació, que inclou el menjador social, el rebost social i la cafeteria. El menjador té una capacitat per a 240 àpats diaris, tan presencials com a domicili.

El rebost funciona a través d'un sistema de punts atorgats des de Serveis Socials. Cada persona o família té una cartera de punts en funció de les seves necessitats. Amb aquests punts es poden adquirir productes frescos o envasats del rebost.

Pel que fa a la cafeteria, va entrar en funcionament el mes de maig com un servei obert a la ciutadania. Funciona en horari de matí, des d'un quart de vuit fins a un quart de dotze. A partir d'aleshores es converteix en el menjador social.