L'OMS i les autoritats aeronàutiques internacionals han donat a l'Aeroport de Reus l'Acreditació de Salut Aeroportuària.

L'aeroport de Reus no acaba d'enlairar-se: pocs passatgers i operadors que redueixen vols

El balanç d'Aena és positiu respecte de les xifres de l'any passat, però encara és lluny del 2019 | En paral·lel, es valora la recuperació de vols estatals, encara que alguns es perden durant l'hivern

Poc més de 25.000 passatgers han passat per l'aeroport de Reus  aquest mes de juliol entre aquells que hi han arribat i n'han sortit. Aquesta xifra representa un 72,7% més que el juliol de l'any passat, segons les dades facilitades per Aena. Tanmateix, el trànsit no és comparable amb el de fa un parell d'estius: és un 87% menor que l'any passat.

Aquest últim percentatge fa referència als mesos previs a la pandèmia, fet que explica la davallada de passatgers i operacions. De fet, fa tan sols dos mesos, el mes de juny, que es va reprendre l'activitat operativa a l'aeroport. Després de vuit mesos d'inactivitat aèria, 8.000 passatgers van passar per l'aeròdrom el juny, on es van fer 1.090 operacions.

Menys operacions que els dos últims mesos de juliol

Aquest mes de juliol, se n'hi han fet 1.535, una xifra que, tot i superior al mes de juny, està encara lluny  de les operacions que s'han fet aquests dos últims anys. Les poc més de 1.500 operacions representen un 21,2% menys que al juliol de l'any passat i un 30,7% menys que el de 2019.

Males notícies per a l'Aeroport: aviat s'eliminen els vols a les Balears

Aquesta temporada l'Aeroport ha estrenat quatre noves rutes domèstiques a Menorca, Gran Canària, Palma de Mallorca i Eivissa. En total, aquestes rutes han transportat gairebé 2.600 persones, la qual cosa suposa vora un 12% del gruix de 25.000 passatgers. Sumats la resta de vols nacionals, en total representen 2.525 passatgers.

Molts dels passatgers que han volat des de Reus  són habitants de la demarcació que han aprofitat les oportunitats de destí que ofereix l'Aeroport i la comoditat de tenir-lo prop de casa. Menorca, més enllà d'Eindhoven, qué és la connexió amb més alfuència de les que té l'aeroport de Reus, ha estat el destí nacional on han viatjat més persones. Poc més d'un miler.

Si més no, Volotea, la companyia que ofereix els vols, ha transformat, o més aviat reduit, la seva aposta per l'aeròdrom comercial reusenc, argumentant que les previsions per als pròxims mesos són negatives. Previstes per al mes d'octubre, s'han fet retallades  en les operacions. D'una banda, ja s'han eliminat  els vols dels dijous, i de l'altra, a partir del 9 de setembre ja no hi haurà vols a Menorca, i tampoc a Mallorca.

Air Nostrum, encarregada de connectar amb Eivissa, també tancarà les operacions als finals de l'estiu. Binter, en canvi, que enllaça Reus amb Gran Canària, han anunciat recentment la seva voluntat de mantenir  l'activitat els mesos d'hivern, fet que evitaria la letargia que viu l'Aeroport durant els mesos freds.

Es recuperen els vols estatals després de sis anys

Si bé cal tenir en compte que els efectes de la Covid-19 es noten en el turisme  i en els aeroports, també cal destacar que Reus ha recuperat  els vols estatals després de sis anys. L'últim, precisament, era de Reus a Palma de Mallorca. El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha manifestat la voluntat de mantenir  les rutes si funcionaven i la possibilitat que les companyies les puguin ampliar  els pròxims anys.