Imatge d'un parc de plaques solars

Aigües de Reus invertirà aquest 2021 en una planta fotovoltaica, vehicles elèctrics i recuperació de minats

Està previst que la planta fotovoltaica de l’estació Depuradora d’Aigües Residuals produeixi el 28% de l'energia

Una planta fotovoltaica, vehicles elèctrics i recuperació de minats. Gairebé un 40% de les inversions que Aigües de Reus —l'empresa municipal responsable de la gestió, abastiment i administració i consum de l'aigua potable de la ciutat— té previst executar aquest 2021 tindran com a objectiu la millora de l'eficiència energètica en el cicle integral de l'aigua, així com un canvi de model energètic i l’impuls de la mobilitat sostenible. A més, també estan previstes diverses obres de reparació i renovació de la xarxa d'abastiment i sanejament en diversos barris de la ciutat. 

La inversió més destacada aquest 2021 en matèria d'eficiència energètica és la instal·lació d'una gran planta fotovoltaica a l'estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de la ciutat. Amb aquesta planta es cobrirà bona part de la demanda elèctrica diària de la depuradora. En aquests moments, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja té sobre la taula la sol·licitud de finançament necessària, ja que és l’administració responsable de tot el que té a veure amb les polítiques i infraestructures de sanejament.

Amb aquesta nova planta de plaques solars es preveu estalviar en els costos energètics del funcionament de la depuradora. Està previst que la producció màxima de la planta sigui de 887.720 kWh/any, mentre que el consum anual de l'EDAR és de 3.064.924 kWh/any. És a dir, la planta fotovoltaica produirà un 28% de l’energia que consumeix la depuradora de la ciutat en tot un any.

Paral·lelament Aigües de Reus també impulsa la instal·lació de plaques solars en altres infraestructures de la ciutat i aquest 2021 també es preveu l’inici de la instal·lació en l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) i el magatzem que l’empresa té al polígon Agro-Reus, que se sumaran a les plaques ja en funcionament en els dipòsits d’emmagatzematge d’aigua.

Es posa en marxa el projecte de recuperació de minats

D'altra banda, pel que fa a les inversions en relació a les polítiques d'eficiència energètica, es posarà en marxa un projecte de recuperació d'antics minats  a través de diverses actuacions al barri Fortuny. En aquest cas, es treballa amb l’objectiu d’utilitzar aquesta aigua sense tractar per al reg del futur parc del lliscament i l’entorn del Parc dels Capellans. De la mateixa manera, també s’ha projectat una estació de tractament just en aquest punt per fer el tractament de les aigües i injectar-les a la xarxa d’abastament.

Unes obres que tenen com a objectiu aconseguir un millor aprofitament dels recursos hídrics  de la ciutat en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2019-2023, que incorpora «la priorització de l’aigua com a element de gestió urbana».

Al llarg de l’any passat, la interconnexió del minat d’Almoster amb la planta potabilitzadora de la ciutat ja va ser una de les inversions importants de l’any. Aquesta actuació, vinculada a les obres de millora del Passeig de la Boca de la Mina, ha permès recuperar la captació de l’antic minat d’Almoster per regar els espais verds que ara es creen amb el projecte d’adequació del passeig, com el Jardí Agrari i el Parc de les Olors.

Set nous vehicles elèctrics

Una altra de les inversions previstes per aquest 2021 és seguir amb la renovació progressiva de la flota mòbil d'Aigües de Reus, incorporant set nous vehicles elèctrics amb els pertinents sistemes de recàrrega. Així, es podran donar de baixa fins a cinc vehicles matriculats entre els anys 2002 i 2005 i que porten acumulats entre 165.000 i 370.000 km.

D’aquests nous vehicles que s’han d’incorporar a la flota d’Aigües de Reus, tres són monoplaces completament elèctrics i de petites dimensions, amb l’objectiu afegit de millorar la circulació i la mobilitat urbana.

Continua la substitució dels comptadors per aparells amb telelectura

Per una altra banda, el pla d'inversions d'Aigües de Reus té previst per aquest 2021 continuar amb la renovació del parc de comptadors, substituint els actuals per d'altres que permeten el sistema de telelectura. Al llarg de l’any, es durà a terme en domicilis dels següents barris: Poetes, Escorxador, Mare Molas, Carrilet, Horts de Miró i Muralla, i la telemesura serà una realitat a tota la ciutat entre el 2025 i el 2026, quan s’haurà completat la substitució de tot el parc de comptadors (al voltant de 50.000).

Pel que fa a reparacions i renovacions en les canonades públiques, aquest 2021 hi ha previstes importants actuacions. Les principals inversions seran la renovació de la xarxa de sanejament del raval de Santa Anna, la millora de les xarxes d’abastament i sanejament de la plaça Prim, i la renovació del sistema d’abastament i sanejament en els carrers Santa Eulàlia i Harmonia.