Tres vehicles d'Aigües de Reus aparcats

Aigües de Reus rep una subvenció per la renovació elèctrica de part de la flota

Aquest any es vol mantenir la línia de treball, per a la qual es confia rebre una segona subvenció

La Unió Europea ha concedit una subvenció de 21.700 euros a Aigües de Reus en reconeixement al procés de renovació de la flota de vehicles que està duent a terme. En concret per haver incorporat set vehicles elèctrics durant l'any 2021 amb els respectius sistemes de recàrrega. La divisió municipal d'aigües preveu adquirir-ne set més durant aquest 2022 per als quals també confia acabar obtenint la corresponent subvenció europea.

Tot plegat ha de portar l'empresa municipal, a finals d'aquest 2022, a tenir electrificada bona part de la flota. En concret apunten que es podria cobrir un 70% del total de vehicles que, actualment, compten amb una alternativa elèctrica viable al mercat. Els automòbils serveixen a diferents departaments i funcions, com la reparació d'avaries o els serveis de guàrdia, actius les 24 hores del dia.

Els vehicles que són monoplaça es fan servir per al servei de gestió de comptadors, l'àrea d'atenció ciutadana, la d'inspeccions i altres tipus de contingències. Aquesta varietat d'usos ha fet que els sistemes de recàrrega s'hagin instal·lat a diferents ubicacions de l'empresa municipal. Se n'han col·locat al magatzem que Aigües de Reus té al polígon AgroReus, a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals i al pàrquing de la seu central i les oficines de la divisió municipal.

En concret en el cas de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals, l'energia elèctrica que es fa servir per recarregar els cotxes es genera a través de la mateixa planta. Des del govern local es veu com una aplicació pràctica de la filosofia de l'economia circular. L'aigua bruta que arriba a la depuradora a través de la xarxa de clavegueram de la ciutat es depura i se n'aïllen els residus orgànics.

Aquests processos de tractament de l'aigua permeten, alhora, separar i aprofitar el biogàs obtingut a partir d'aquests residus orgànics. És aquest gas el que genera l'energia elèctrica que es fa servir per carregar els vehicles que s'utilitzen des de la planta. El consistori emmarca aquesta política en la mateixa filosofia que la renovació general de les flotes municipals amb vehicles elèctrics. Tot plegat, subratllen, «en consonància amb l’impuls a la mobilitat eficient i sostenible» que també es busca des d'altres àrees del govern municipal.