Imatge virtual aèria del Pavelló Olímpic amb el futur complex al costat

El Centre Aquàtic i de Fitness de Reus queda descartat i no es farà

El govern de Reus declararà desert el concurs després que l'empresa guanyadora exigís canvis al contracte «fora de la llei»

Reus no tindrà el Centre Aquàtic i de Fitness que s'havia anunciat, un dels grans projectes d'aquest mandat. El govern local ha explicat, aquest dimarts, que ha decidit declarar deserta la licitació. El motiu són les modificacions que l'empresa adjudicatària, Duet Spa&Sports, volia introduir abans de signar el contracte, entre les quals, cedir-lo a una filial i desentendre-se'n.

El complex esportiu s'havia de construir al costat del Pavelló Olímpic Municipal, en part de la zona que ocupen les pistes exteriors. Havia de comptar amb tres piscines, zona termal, infermeria, magatzem, zona comercial, bar i sales de fitness. Tot i que s'havia descartat a la licitació final, l'oferta de l'empresa adjudicatària incloïa aprofitar part del terrat com a equipament esportiu.

Per fer-ho, però, l'Ajuntament i el projecte haurien quedat «fora de la llei». Així de taxatiu s'ha mostrat l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, quan ha anunciat que es descartava el projecte. També ha deixat clar que no es tornarà a engegar durant els mesos que queden de mandat.

Considera que, sis mesos abans de les eleccions, no seria just per a qui ocupi l'alcaldia el juny vinent. Amb tot ha insistit que «continua sent un projecte necessari; Reus necessita una piscina pública a la zona sud de la ciutat», ha sentenciat. S'ha referit, novament, a l'enquesta d'hàbits esportius que justificava la planificació del Centre Aquàtic i de Fitness.

Segons ha explicat, «l'empresa adjudicatària no ha formalitzat el contracte dins del límit legalment establert». És a dir, que tot i haver guanyat el concurs públic, no ha fet efectiu el contracte. Com que era l'única empresa que s'hi havia presentat, el contracte s'ha de declarar desert.

En cas que hi hagués hagut més ofertes, es podria firmar amb la segona classificada al concurs públic. Preguntat sobre els motius de Duet Spa&Sport per reclamar els canvis en el contracte, Pellicer ha especulat sobre dos possibles escenaris.

Per una banda que, sabent que era l'única oferta presentada, es consideressin en una situació de força per exigir-los, encara que no els prevegi la llei. Una altra hipòtesi que ha plantejat és «que les circumstàncies globals del món els hagin fet canviar de parer».

Descarten el Centre Aquàtic i de Fitness de Reus

Pellicer ha detallat els motius que han portat el govern a prendre aquesta decisió i que, resumidament, es concreten en les intencions de l'empresa que va guanyar el concurs. La intenció de Duet Spa&Sport era cedir el contracte a una filial seva, de nova creació, qui el signés. Un canvi que, alertat pels serveis municipals, el govern no ha acceptat.

Legalment es podria haver firmat el contracte, conjuntament, per part de Duet Spa&Sports i de Duet Reus, però l'empresa no ho hauria acceptat. El fet que com a adjudicatària del contracte, no el signés, hauria situat el projecte «fora de la llei». Una segona petició de la companyia era introduir modificacions al contracte que havia guanyat, «cosa impossible».

Com que, a la pràctica, és l'empresa qui no ha signat el contracte dins del termini legal, l'Ajuntament li imposarà una sanció de 42.000 euros, prevista legalment. Sortirà de la fiança que Duet Spa&Sports va dipositar al consistori quan va guanyar el concurs públic. Un tràmit que es fa amb els contractes a partir de cert pressupost precisament per si es produeixen situacions com l'actual.

La garantia dipositada per l'empresa és superior, però les clàusules deixaven clara quina seria la sanció. En aquest cas, el 3% de l'aportació que havia de fer l'Ajuntament al projecte, d'1,4 milions d'euros. L'oferta de l'empresa la rebaixava a la meitat, però com que no s'ha arriat a firmar, la referència segueix sent el plec de clàusules inicial.

El batlle ha afirmat que feia setmanes que «intentàvem reconduir discrepàncies jurídiques». Finalment, però, s'ha optat per descartar el projecte del Centre Aquàtic i de Fitness. «La nostra posició, la meva posició, és inalterable i està sustentada jurídicament en referència a les seves pretensions», ha deixat clar.

Les demandes de l'empresa haurien deixat «indefens» l'Ajuntament

Si s'hagués accedit a les demandes de Duet Spa&Sports, segons ha exposat Pellicer, l'Ajuntament hauria quedat «en un estat d'indefensió». Principalment perquè les obligacions contretes amb l'empresa les hauria hagut d'assumir Duet Reus. Una companyia que ha qualificat de «societat pantalla que no té la solvència que exigia el plec de condicions».

A més, «és totalment aliena als compromisos i les obligacions adquirides per la licitadora». «No estem disposats a fer canvis de cromos», ha etzibat l'alcalde. En cas que aquesta nova empresa no complís les obligacions del contracte, l'Ajuntament estaria jurídicament desvinculat de l'empresa guanyadora del concurs.

És a dir, que no li podria reclamar responsabilitats. Deixar Duet Spa&Sports fora de la firma del contracte també implicaria «vulnerar greument les garanties jurídiques del sistema de contractació». Per tant, deixaria el contracte «fora de la llei» i el consistori «quedaria en una situació d'indefensió», ha explicat Pellicer.

L'alcalde també afirma que tot plegat hauria posat en risc les garanties econòmiques i jurídiques de l'Ajuntament de Reus. «No permetré un contracte que pugui hipotecar l'estabilitat econòmica de l'Ajuntament», ha sentenciat.

El pressupost del Centre Aquàtic es destinarà a l'àmbit esportiu

Tal com ha exposat, al plenari d'aquest novembre, previst pel divendres dia 18, el govern proposarà declarar la licitació deserta. Una mesura que s'hauria d'aprovar tenint en compte la majoria absoluta amb la qual compten els grups que el formen. A més també és previsible que l'oposició s'hi mostri a favor, tenint en compte l'oposició que havien manifestat al projecte.

L'oferta de Duet Spa&Sport havia introduït millores a la licitació publicada per l'Ajuntament. Els 36 mesos d'obres s'havien reduït a 26 i l'explotació per part de l'empresa s'havia rebaixat de 35 a 30 anys. També s'havia millorat el cànon que pagaria a la ciutat, passant dels 10.000 euros al mes previstos fins a 25.000.

Igualment s'havia retallat l'aportació que havia de fer el consistori, dels 1,4 milions previstos a 700.000 euros. Ara, aquesta partida pressupostària, que s'havia reservat, s'incorporarà al pressupost ordinari de l'Ajuntament de Reus. Carles Pellicer no n'ha volgut donar detalls, perquè es preveu anunciar-los els pròxims dies.

Sí que ha explicat que «revertirà a l'esport de Reus». Sense concretar de quina manera, ha deixat clar que «destinarem els 700.000 euros a l'impuls d'instal·lacions esportives de la ciutat». També «es desenvoluparan diferents projectes per atendre les necessitats esportives de la ciutadania, de l'esport base i dels clubs de la ciutat».

En el cas concret de les instal·lacions esportives, les pròximes previstes al calendari del govern serien dos nous polilleugers. Es tracta d'equipaments com la que hi ha al barri Gaudí, o els vinculats a les escoles Alberich i Casas, Joan Rebull i Cèlia Artiga. Consisteixen en un pavelló poliesportiu d'una sola pista, amb quatre vestidors, una graderia mínima i un petit magatzem.

Si se segueix el programa apuntat per l'Ajuntament, se n'ha previst un a l'escola Marià Fortuny, del qual s'ha de presentar el projecte els pròxims dies. El govern preveu projectar-ne un altre, del qual no n'ha detallat, fins ara, la ubicació. Finalment hi ha també el Pavelló del Molinet, a la zona de Mas Iglesias.

Es va anunciar que, quan acabés el mandat, el projecte quedaria a punt perquè el pròxim govern el tragués a concurs públic. L'Ajuntament compta que s'hi impliqui la Generalitat i, per tant, s'han d'aclarir aspectes del finançament de les obres abans de poder-les licitar.