Un home treballant amb l'aixada en un hort urbà del barri Sol i Vista de Reus

L'Ajuntament de Reus adjudica les 33 parcel·les destinades a horts urbans

Segons ha informat el consistori, s'havien presentat fins a 73 sol·licituds

L'Ajuntament de Reus ha adjudicat aquesta setmana les 33 parcel·les d'horts urbans disponibles, 10 al barri Gaudí i 23 al barri Sol i Vista. Segons ha informat el consistori reusenc, s'han rebut 73 sol·licituds per optar als espais. A partir del pròxim mes d'abril, comença una nova etapa en la gestió dels horts urbans, que tindran 14 nous usuaris, que s'afegiran als altres 19 que ja són usuaris actualment.

Els 33 adjudicataris tindran una llicència per a ús particular, amb una durada de tres anys. En aquest sentit, el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, ha explicat que «els horts urbans de Reus són espais municipals destinats a la producció de productes d’horta que l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania a partir de llicència per a ús particular».

Subirats ha afegit que, en aquests moments, l’activitat vinculada amb els horts urbans pren especial relleu perquè fomenta hàbits saludables «molt rellevants i necessàries per millorar la salut: activitat física, millora d’hàbits alimentaris amb el consum d’aliments frescos i el ben estar emocionals».

Els criteris de concessió de les llicències

L'Ajuntament de Reus ha explicat que els horts urbans s’entenen com un equipament de proximitat i de cohesió social en el barri on s’ubiquen, motiu pel qual un dels criteris determinants en la concessió de les llicències és la proximitat de la residència de la persona sol·licitant a l'hort. En aquest sentit, viure a menys d'un quilòmetre dels espais ha suposat punts específics per als demandants.

Així mateix, el criteri de l'edat també ha estat tingut en compte, ja que els horts són concebuts com a espais de socialització i un recurs adequat per prevenir la soledat no volguda, especialment en persones grans. Finalment, altres criteris com l'empadronament o la renda han acabat també incidint en els punts i la valoració.

En aquest sentit, el regidor de Salut i Ciutadania ha destacat que «totes les persones majors de 65 anys sol·licitants d’hort que viuen a menys de dos quilòmetres de la parcel·la han pogut obtenir-ne una».

Condicionament dels dos espais

Durant els pròxims dies, l'Ajuntament de Reus durà a terme el condicionament i l’actualització dels dos espais als barris Gaudí i Sol i Vista, redistribuint les parcel·les existents i fent tasques de millora i manteniment dels diferents elements que conformen els espais d’hort urbà.

La bona acollida de la iniciativa, amb quaranta demandants que s'han quedat sense parcel·la, ha fet que la regidoria de Salut i Ciutadania s'hagi fixat l'objectiu de cercar nous espais per a la configuració de noves zones d’horta urbana.