Imatge d'arxiu del carril bici de l’avinguda de Falset

Reus destinarà més d'1 milió d'euros al desplegament de la xarxa de carrils bici fins al 2023

Aquest 2021 està previst que s'enllaci l'estació de tren amb el campus de la URV i l'Hospital

L'Ajuntament de Reus té previst invertir més d'1 milió d'euros per construir uns 30 quilòmetres de carril bici fins al 2023. Així ho han anunciat la vicealcaldessa de Reus i presidenta de la Comissió Especial de Mobilitat Sostenible, Noemí Llauradó; i la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, aquest dimecres, 17 de febrer, durant la roda de premsa sobre la planificació del Govern de Reus en el desplegament del Pla Específic de la Bicicleta pels pròxims anys.

Aquesta inversió s'emmarca dins del Pla d'Acció Municipal Reus 2019-2023, que recull fins a 11 accions per promoure «una mobilitat més sostenible, saludable, eficient i segura». Les inversions previstes al Pla Específic de la Bicicleta «han de permetre desplegar una xarxa àmplia, segura i útil», amb l’objectiu «que la ciutadania substitueixi de manera progressiva el vehicle privat per mitjans de transport més respectuosos amb la salut de les persones i el medi ambient», detallen des del consistori.

Llauradó i Berasategui han explicat que l'Ajuntament compta amb el finançament per impulsar el desplegament dels carrils bici, comprometent-se a destinar-hi uns 442.000 euros dels pressupostos municipals dels pròxims anys. A més, el Govern municipal compta amb una subvenció d'uns 522.000 euros del Pla d'Acció Municipal de la Diputació de Tarragona. També compten amb 210.000 euros de projectes compartits amb la Generalitat.

La planificació per al 2021, 2022 i 2023

La vicealcaldessa i la regidora d'Urbanisme i Mobilitat han detallat quina serà la planificació de l'Ajuntament per desplegar de manera progressiva la xarxa de carrils bici. Es tracta d'un pla «viu i dinàmic» i «subjecte a possibles canvis, fruit del debat, la participació, o l'evolució dels treballs i estudis que s’han d’elaborar». Els 1.174.000 euros en inversions es repartiran de la següent manera: 435.000 euros  el 2021, 500.000 euros el 2022 i 239.000 euros el 2023. 

Pel que fa a la previsió dels projectes, aquest 2021 les actuacions planificades han de completar i resoldre la connexió nord-sud de la ciutat, amb voluntat intermodal. S’enllaçarà l'estació de trens del passeig Mata amb l'estació de busos, el campus de la URV, l'Hospital i la futura estació de trens de Bellissens. La connexió es farà amb dos eixos: un a través dels passejos i l'avinguda de la Salle; i l'altre a través del carrer Ample, el tomb de ravals, l’avinguda del Carrilet i el carrer de Rocamora. Es preveu tant la construcció de trams nous com actuacions menors per millorar la seguretat i garantir la continuïtat de trams ja existents.

D’altra banda, l’Ajuntament impulsa conjuntament amb la Generalitat la construcció del carril bici entre la rotonda de la variant est i la carretera de Cambrils fins a la urbanització Blancafort. S’ha redactat el projecte i s’està a punt de signar el conveni per iniciar les obres, que es finançaran al 50%. El pressupost global del projecte és d’aproximadament 1 milió d’euros, dels quals uns 210.000 van destinats estrictament a carril bici.

2022: L'objectiu és ampliar la xarxa amb infraestructura de nova creació. Es planteja un creixement radial, per connectar els barris del centre amb els de la perifèria, amb la V Verda i amb l'entorn rural de la ciutat. L’Ajuntament estudia actualment estendre la xarxa per les avingudes de Falset, de Riudoms, de Sant Bernat Calbó, pel carrer Astorga i les avingudes de Salou, Bellissens, Tarragona i de Montblanc.

2023: L'objectiu és relligar la xarxa amb un segon circuit concèntric, a través de les rondes i les avingudes de l'Onze de setembre, del Comerç i dels Països Catalans. Igualment, es planteja una segona actuació, amb un recorregut per l'entorn verd que transcorre de nord a sud, paral·lel a la variant est.

Finalment, Llauradó i Berasategui han afirmat que el Govern de Reus treballa perquè aquest desplegament del pla de la bicicleta es faci amb consens polític i consens de la ciutadania i els usuaris.