Montserrat Vilella, Carles Pellicer i Mariluz Caballero dempeus a la sala des d'on segueixen el ple telemàtic

L'Ajuntament de Reus eixuga el 70% del deute en vuit anys: de 400 a 100 milions d'euros

El traspàs de l'Hospital de Sant Joan al departament de Salut de la Generalitat ha estat clau per reduir tan significativament l'endeutament: dels 62 milions d'euros de deute, 53 corresponen al centre

El govern de l'Ajuntament de Reus fa una dècada que lluita contra l'endeutament que l'ens municipal arrossegava. Durant anys la ciutat ha estat una de les localitats amb més deute per habitant de Catalunya, amb gairebé 4.000 euros per habitant quan l'Hospital de Sant Joan de Reus va fer apretar el cinturó —220 milions de deute—. Tanmateix, plans i esforços econòmics han aconseguit eixugar  el deute progressivament, fins al punt que l'Ajuntament ha pogut confirmar aquest dimarts 10 d'agost que ha escurat el 70 per cent  del deute en els darrers vuit anys.

Així, el volum de deute s'ha reduït de 405 milions d'euros a 122,6 milions, segons els nombres del 31 de desembre del 2020. La ciutat presumeix d'haver estat la població de l'estat espanyol que va reduir més el deute l'any passat. De fet, el mateix alcalde, Carles Pellicer, ha valorat aquest dimarts la «reducció històrica» del deute municipal. En concret, ha estat de 62,3 milions d'euros, segons dades del Banc d'Espanya.

El traspàs de l'Hospital de Sant Joan, clau: 50 milions menys de deute

Precisament, el factor que més ha contribuït a reduir el deute ha estat el traspàs de l'Hospital Sant Joan a la Generalitat, que va permetre alliberar  el consistori de la càrrega econòmica que suposava. El centre hospitalari arrossegava pèrdues milionàries  gairebé des que va ser construït, i va exigir l'aportació de fins a 13 milions d'euros de les arques de l'Ajuntament. Segons un càlcul de l'Ajuntament de 2019, el traspàs al CatSalut hauria alliberat els comptes municipals de prop de 53,4 milions de deute.

S'han retallat 2.500 euros de deute per habitant

En els dos darrers mandats, tots dos de Carles Pellicer després de tres dècades de govern del PSC, Reus ha reduït el seu endeutament en 283 milions  d'euros. En aquesta línia, la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha destacat que, vuit anys enrere, quan es va disparar el deute, cada reusenc «devia» als bancs uns 3.600 euros.

Ara, aquesta xifra s'ha pogut retallar fins als 1.155 euros, és a dir, una diferència  de 2.500 euros. La regidora també ha destacat que la pressió fiscal dels ciutadans de Reus és un 15% inferior a Tarragona i que també està un 12%  per sota quant a la renda familiar disponible bruta, segons dades de l'Idescat.Actualment, la ràtio d'endeutament  a la ciutat se situa en el 71%. La situació sanejada de les arques municipals permetrà activar la partida d'inversions. «Reus continua invertint; de fet, no ha deixat de fer-ho, però, si bé els primers dos mandats s'ha fet de forma més modesta, ara podrem desplegar més inversions en els dos anys que venen», ha garantit l'alcalde.