Imatge exterior del Gaudí Centre de Reus, a la plaça del Mercadal

L'Ajuntament de Reus vol obrir el restaurant del Gaudí Centre per Nadal

Els nous inquilins tindran contracte per quinze anys i s'estalviaran els dos primers a canvi d'adequar l'espai

L'Ajuntament de Reus traurà avui a concurs públic l'explotació del restaurant del Gaudí Centre, a la plaça del Mercadal. L'espai, de titularitat municipal, va deixar de tenir activitat quan els anteriors concessionaris van decidir deixar aquest establiment.

Ara, i prenent-lo com un element clau en la promoció gastronòmica de la ciutat, el consistori ha redactat la nova licitació perquè pugui posar-se en marxa, segons les primeres previsions, per Nadal. El contracte serà per a quinze anys i durant els dos primers hi haurà una exempció del cànon mensual per compensar les adequacions que s'hagin de fer a l'espai.

Queda descartat d'aquesta manera el projecte que s'havia plantejat durant la campanya electorald'instal·lar-hi una escola d'hostaleria. La idea, segons s'havia explicat, era que el centre fos formatiu però també funcionés com un restaurant obert al públic a partir de la seva pròpia activitat.

Quinze anys de contracte i protagonisme en la promoció gastronòmica

«Aquest concurs ha de retornar l'activitat a un local emblemàtic de la ciutat de Reus», ha sentenciat Teresa Pallarès, regidora d'Economia i Coneixement i presidenta de Redessa. Durant l'anunci de la nova licitació, fet aquest dijous, ha volgut deixar clar que «l'Ajuntament està fent un esforç important perquè sabem com està patint el sector».

Aquest esforç es concreta, segons ha detallat, en oferir un cànon d'explotació de l'espai a «preus molt assequibles». El mínim s'ha establert en 2.000 euros al mes, una xifra a partir de la qual les empreses candidates faran les seves ofertes. La licitació, però, inclou entre les clàusules dos anys de carència.

És a dir, qui guanyi el concurs públic no haurà de pagar aquest cànon durant els dos primers anys. La mesura s'ha inclòs, segons ha detallat Pallarès, per compensar les reformes que s'han de fer al local després del temps que ha estat tancat. Assegura, això sí, que són reformes per posar-lo a punt, en cap cas d'àmbit estructural.

La concessió tindrà quinze anys de durada i les obres en qüestió s'haurien d'executar en sis mesos, un termini que permetria, tal com confia el govern local, que el restaurant del Gaudí Centre tornés a tenir activitat per Nadal. «La idea òptima seria que, per Nadal, el Gaudí Centre pogués obrir per acollir fins i tot, si es poden fer, sopars o trobades d'empresa», augura Pallarès.

Teresa Pallarès dempeus al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
Teresa Pallarès ha explicat les condicions de la licitació i la línia que es vol seguir en l'àmbit turístic | TarragonaDigital

Actiu d'atracció turística

Amb 225 metres quadrats de sala i 130 de terrassa, l'aforament actual és de 80 persones, una dada que la regidora ha subratllat que serveix de poc a l'hora de preveure quina capacitat podrà oferir l'establiment a finals d'any. L'espai compta, també, amb 33 metres quadrats de sobreàtic i la possibilitat d'explotar una llicència de terrassa a la plaça del Mercadal, davant de l'oficina de turisme situada a la planta baixa del mateix edifici.

A més, segons ha detallat Pallarès, es valorarà especialment que el cap de sala tingui «un nivell adequat d'anglès» perquè el restaurant es converteixi en un actor important de la política d'atracció turística local. També es valorarà, ha detallat la regidora, adequar l'estètica de l'establiment a una línia modernista.

Des del govern es vol que l'espai sigui un restaurant, però també un actiu d'atracció turística en l'àmbit gastronòmic. «Ja és un dels pilars fonamentals de l'economia de la ciutat», afirma Pallarès en referència a la restauració. «Estem construint la ciutat per venir a comprar, a passejar, a veure i a viure», ha sentenciat a tall d'eslògan.

I no es vol atraure només turisme estranger, sinó també visitants de proximitat i els mateixos ciutadans de Reus. «Animo a tots els nostres visitants i als ciutadans de la ciutat a sortir a consumir als nostres restaurants, que han fet una feina molt important en les tasques de seguretat i prevenció», ha assegurat Pallarès.

Nova plaça de gerència a Redessa

L'explotació del restaurant del Gaudí Centre la gestiona Redessa, una empresa municipal que, ara, busca nou gerent. La persona que fins en desenvolupava la tasca ho feia de manera provisional, i ara es vol consolidar aquest lloc per poder plantejar un pla estratègic per a l'empresa municipal.

Pallarès ha agraït la feina feta a l'actual gerent, «una persona a qui se li va demanar de manera provisional i amb una dedicació del 25%». «Ara mateix necessitem una dedicació del 100% amb un perfil de gerència comercial que pugui sortir amb una tasca d'externalització i d'anar a buscar empreses cap enfora», ha detallat.

«No sabem encara, i hi estem treballant, quin serà l'escenari post-Covid», ha admès la presidenta de l'empresa municipal. La nova gerència, precisament, es busca en aquest sentit; «hem  de treballar amb una nova estratègia, hem de fer un nou pla estratègic i ens hem d'adequar als nous temps i a les noves mesures», resumeix Pallarès.