Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'interior de l'Ajuntament de Reus.

L'Ajuntament de Reus es prepara per reobrir els espais municipals

S'hi ha destinat una inversió de més de 120.000 euros

L'Ajuntament de Reus prepara la reobertura de les dependències municipals a l'espera que el govern central la permeti. Aquest dilluns s'hauran equipat una cinquantena d'espais amb mampares de metacrilat i la capacitat de distribuir gel desinfectant i mascaretes per als ciutadans. Una mesura que hauria de deixar el consistori a punt per recuperar els serveis presencials quan el desconfinament progressiu decretat per l'Estat permeti la reobertura d'aquestes dependències, després que aquesta setmana s'hagi entrat en la fase 0.

El regidor de Recursos Humans, Daniel Rubio, ha exposat aquest dijous que s'han reorganitzat alguns espais per poder garantir la seva obertura amb les mesures de distanciament adequades. Fins i tot quan es pugui tornar a posar en marxa tota la maquinària municipal de manera presencial, però, se seguiran prioritzant els tràmits telemàtics, i en els casos en els quals s'hagin de fer presencialment, s'habilitarà el servei de cita prèvia.

Aquesta previsió se suma a altres mesures ja activades o amb data per fer-ho pròximament, com la recuperació del servei complet de neteja viària, la reactivació dels treballs d'obres a la via pública, tant de projectes privats com municipals, o la suspensió de la gratuïtat de la zona blava.

En marxa la desinfecció d'espais municipals

L'adaptació dels espais municipals a la situació postCovid-19 serà possible segons ha detallat Rubio, gràcies a l'adquisició per part de l'Ajuntament de «sis màquines d'ozó, que són els dispositius recomanats per l'OMS». Actualment ja s'han activat a dependències com les de la Guàrdia Urbana i les Brigades Municipals, i seguiran funcionant de manera rotativa entre la resta d'equipaments.

En paral·lel, s'ha contractat una empresa especialitzada «que està desinfectant tots els espais municipals, començant pel Mercat Central». La segona actuació es du a terme al palau municipal i se seguirà amb l'antic Hospital i els centres escolars. A aquest dispositiu cal sumar-hi els equips de protecció individual que ha anat acumulant el consistori per poder-los posar en circulació quan calgui.

En total suposa una inversió de més de 120.000 euros que es concreta amb més de 15.000 mascaretes FP2 —d'ús professional—, gairebé 35.000 d'higièniques, 800 ulleres de protecció, la meitat de les quals ja s'han repartit, «algun centenar de litres de gel hidroalcohòlic i força milers de guants», afegeix el regidor.

Recorda que hi ha hagut mancança d'equips a tot l'àmbit europeu, però tot i això, assegura, el personal municipal ha pogut disposar del material necessari. Rubio ha destacat, també, les donacions d'empreses i entitats que així ho han permès, i que han comportat també acabar generant un excedent «per valor de gairebé 7.000 euros del qual s'ha fet donació a les residències de gent gran públiques i privades de la ciutat».

Sense data de reobertura

Tot aquest dispositiu vol deixar a punt els serveis municipals per tornar-se a oferir presencialment quan el govern central ho permeti. La data encara es desconeix, i Rubio posa sobre la taula que la hipòtesi actual és que la fase 2 es pugui activar a Reus cap al 25 de maig i la reobertura definitiva dels serveis municipals pugui fer-se a principis de juny.

Remarca, això sí, que cal estar pendent de com evoluciona la situació general i de les ordres que vagi decretant i publicant el govern central. Fins llavors, el govern municipal està redactant un protocol d'actuació per donar directrius clares als treballadors de la seva plantilla de com operar quan es recuperi el servei presencial.

Incidència mínima del coronavirus a la plantilla municipal

La plantilla de l'Ajuntament no s'ha vist especialment afectada per la Covid-19. Rubio admet que no s'ha disposat del volum de tests que haurien volgut, i que tenen constància de personal que ha estat confinat preventivament a casa seva per tenir símptomes.

Les úniques dades de les quals es disposa és un sol positiu entre una plantilla de més de 700 treballadors entre Ajuntament i organismes autònoms. «Però no és una dada objectiva ni per sentir-nos orgullosos, hem tingut treballadors en quarantena als quals no se'ls han pogut fer les proves», insisteix.

Precisament per evitar que un hipotètic brot afectés de manera especial algun servei concret de l'Ajuntament, es va decidir barrejar els equips al principi de la pandèmia. Recorda que les dependències municipals estan distribuïdes de manera específica, amb un edifici per a cada servei gairebé i, per tant, es va voler evitar que un contagi en un espai concret comprometés tot un servei municipal.

En paral·lel es van «readaptar més de 500 treballadors en format de teletreball en una setmana», una tasca per a la qual valora especialment la feina feta des dels serveis de Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions.