Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L’Ajuntament de Reus va recaptar més de 370.000 euros en multes de l’ordenança de civisme de l’any 2019

La recaptació suposa un increment d’un 54,31% respecte a l’any anterior | La Guàrdia Urbana va aixecar un total de 3.320 expedients per conductes incíviques

La pancarta s'ha traslladat a la seu de Junts per Catalunya, a tocar de l'Ajuntament
La pancarta s'ha traslladat a la seu de Junts per Catalunya, a tocar de l'Ajuntament | Adrià Morte

Farà poc més d’una setmana que l’Ajuntament de Reus va presentar el balanç de les actes contra l'incivisme que va aixecar la Guàrdia Urbana el passat 2019. El cos municipal de seguretat va assolir una nova xifra rècord de sancions després de registrar fins a 3.320 expedients, la majoria per consum d’alcohol  al carrer i per miccionar  a la via pública. Doncs bé, per tot plegat el consistori ha ingressat 370.135,20 euros a les seves arques.

[predef]reus-144[/predef]

Aquest elevat import, segons les dades del portal Reus Open Data, suposa un increment del 54,31% respecte a l’any anterior, quan es van recaptar 239.863,99 euros en multes de l’ordenança de civisme. Aquest increment de recaptació va lligat a l’augment de controls de la Guàrdia Urbana, que tal com va assenyalar el consistori, «ve motivat per la voluntat del Govern de Reus de donar resposta a les demandes de la ciutadania per acabar amb les conductes incíviques que generen més molèsties veïnals».

En aquest sentit, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, indicava que «tenim una croada important en l’àmbit de lluitar contra l’incivisme» i que «estem determinats a donar resposta, tota la que sigui possible». El batlle reusenc assenyala que l’incivisme «és un dels temes que més preocupa a la ciutadania i el govern municipal» i que se seguiria amb aquesta contundència per tal d’enxampar els veïns i veïnes incívics de la ciutat.

Imatge d'arxiu d'una pintada en un carrer de la ciutat de Reus | Jordi Olària

El consum d’alcohol a la via pública (1.306), miccionar i embrutar el carrer (1.067), juntament amb les molèsties per sorolls  (91), són algunes de les conductes incíviques recurrents més denunciades per la Guàrdia Urbana durant l’any 2019. Aquestes accions també suposen un cost elevat per la ciutat. Sigui en forma de netejar un carrer on han miccionat, netejar la pintada d’una paret o recollir les deixalles d’una nit de ‘botellón’. L’alcalde de Reus lamentava que tot això «suposa una despesa afegida cap als pressupostos» i que «aquestes accions costen molts diners a la ciutat». 

De fet, el batlle Carles Pellicer va posar èmfasi en el concepte de què «el carrer és el passadís de casa» i que s’ha de demanar que la gent cuidi de la ciutat. «Ull. Que ningú es confiï que la Guàrdia Urbana va de paisà i tenim càmeres  per controlar els actes incívics», advertia Pellicer.

Una patrulla de la Guàrdia Urbana de Reus passejant pel carrer Monterols
Una patrulla de la Guàrdia Urbana de Reus passejant pel carrer Monterols de Reus   | Adrià Morte

Tal com demostren les xifres, el cos municipal de seguretat ha reforçat els controls de civisme en els darrers anys. Si l’any 2019 es van aixecar 3.320 actes, el 2018 en van ser 2.453 i el 2017 es va tancar amb 922. Més enllà de la contundència i la pressió contra aquest tipus d’actituds, l’Ajuntament de Reus també va comunicar que una de les línies prioritàries de la Guàrdia Urbana és continuar treballant en la conscienciació ciutadana amb relació a les conductes incíviques, en especial atenció a aquelles que generen més molèsties i queixes de la ciutadania. 

A hores d’ara, i segons les darreres xifres del cos municipal de seguretat, Reus ha tancat el mes de gener d’aquest 2020 amb 238 actes per accions incíviques. Una nova xifra rècord ja que suposa un increment d’un centenar més respecte al mateix període de l’any passat.

L’oci nocturn, protagonista de la majoria de les conductes incíviques

La majoria de comportaments denunciats per la Guàrdia Urbana de Reus durant el 2019 estaven vinculats a l’oci nocturn, no tant pels locals com pels clients, que quan surten o es troben al carrer no respecten el descans dels veïns. El consistori assenyala que el cos municipal de seguretat  fa constants contactes amb els propietaris dels locals, per conscienciar envers la necessitat de fer conviure l’oci nocturn amb la resta d’activitats que tenen lloc a la ciutat; i controla les actituds incíviques que es poden produir a la via pública.

Juntament amb els locals d’oci nocturn, la Guàrdia Urbana ha fet campanyes per sensibilitzar els clients que determinades conductes poden causar molèsties als veïns, i que no es pot utilitzar la via pública per a la festa. Igualment, es fan reunions amb els propietaris dels locals que presenten algun tipus de problemàtica i s'informa els seus responsables de les mesures que han de prendre per evitar molèsties, aldarulls i actes incívics, tant als locals com al seu entorn.