Carles Pellicer assegut en una taula, amb una pantalla on es veu els participants d'una videoconferència

El món local torna a insistir a l'Estat: Reclamen 5.000 milions d'euros en ajuts i una part dels fons europeu

L'alcalde de Reus s'ha reunit amb altres administracions locals per presentar un nou front comú davant de la Moncloa

El món local insisteix al govern central que cal que s'ajudi als Ajuntaments per fer front a la crisi. De la mateixa manera que l'any passat ja es va activar un front comú per reclamar els romanents de tresoreria, ara plantegen demandes concretes per fer front al que consideren un «abandonament manifest» dels Ajuntaments per part de l'Estat.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El mes de setembre passat, diversos Ajuntaments de ciutats grans i mitjanes de l'Estat espanyol van oposar-se a l'acord entre el ministeri d'Hisenda i la Federación Española de Municipios y Províncias (FEMP). Aquell front comú va acabar reivindicant, també, l'alliberament dels romanents de tresoreria dels consistoris perquè els Ajuntaments puguin prendre mesures, en lloc de cedir-los al govern central com es plantejava des de la Moncloa.

Reclamen 5.000 milions en ajuts i una part dels fons europeus

Aquest dilluns, els alcaldes de Reus, Cadis, Girona, Lleida, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Torrelavega, Pamplona, València i Saragossa s'han reunit telemàticament per sol·licitar una reunió immediata a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, amb diverses demandes concretes d'ajuts a les administracions locals.

Reclamen «replantejar les ajudes estatals als municipis, avançar en un nou sistema de finançament de les entitats locals que millori l'actual i definir l'accés al finançament europeu dels Ajuntaments» a través dels fons assignats a Espanya, que suposen un import de 140.000 milions d'euros.

Reivindiquen la creació urgent d'un Fons de Reconstrucció Local d'almenys 4.000 milions d'euros. S'hi suma un Fons del Transport d'almenys 1.000 milions d'euros que no quedi tancat, sinó que es pugui ampliar si cal durant aquests 2021. Pel que fa als fons europeus, consideren que cal reconèixer «el protagonisme que les entitats locals han de tenir en la gestió directa dels Fons de la Unió Europea».

Per plasmar-ho reclamen la transferència del 14,56% d'aquests fons, una proporció que «equival a la participació de l'administració local en la despesa pública de l'Estat» i que suposaria uns 20.384 milions d'euros. Recorden, també, «els acords assolits per unanimitat en el si de la FEMP per reclamar al govern d'Espanya que arbitri un sistema d'ajudes a tots els Ajuntaments».

Uns ajuts que, insisteixen, «són imprescindibles perquè els municipis segueixin prestant els seus serveis públics i ajudant als que més ho necessiten durant l'actual crisi econòmica».