Façana d'un bloc de pisos al carrer de Joan Coromines de Reus

Més de 1.700 famílies de Reus van rebre un ajut per pagar el lloguer el 2021

S'hi van destinar 3 milions d'euros per part de la Generalitat, gairebé un 50% més que el 2020

Més de 5.300 reusencs van poder pagar el lloguer amb un ajut econòmic durant el 2021. És la dada que calcula l'Ajuntament de Reus arran de les 1.760 sol·licituds aprovades, que fan referència a famílies amb ingressos baixos i moderats. Se'n van aprovar gairebé vuit de cada deu de les presentades.

La regidora d'Habitatge, Teresa Pallarès, ha subratllat que «la necessitat de l'habitatge és imperiosa». Ho demostra, tal com ha explicat, el volum de sol·licituds presentades anys rere any. Ha recordat, de fet, que Reus ha entrat dins de la categoria de municipi amb habitatge tens, és a dir, amb problemes en aquest àmbit.

La partida pressupostària per als ajuts al lloguer del 2021 va ser de tres milions d'euros, aportats per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un increment de prop del 50% respecte a la partida de l'any 2020, i va servir per beneficiar un 36% més de sol·licituds. «Estem parlant d'una quantitat molt important que ajuda que molta gent es pugui mantenir al seu habitatge», ha subratllat.

Ajuts de 141 euros mensuals de mitjana

Des del 2019, segons ha detallat Pallarès, «l'Oficina Municipal ha gestionat aquests ajuts per un valor total de 7,4 milions d'euros». La convocatòria de l'any 2021 s'emporta bona part d'aquest total, precisament perquè la Generalitat va incrementar la partida pressupostària. L'any 2019 el pressupost català per als ajuts a Reus va ser de 2,3 milions d'euros, i el 2020 de 2,1 milions.

L'any 2019 s'havien aprovat 1.358 expedients, que l'any 2020 van baixar a 1.291. L'any passat es van presentar 2.254 sol·licituds i se'n van aprovar 1.760, un 78%. «Això traduït al nombre de persones que s'han beneficiat d'aquests ajuts són 5.300», ha aclarit la regidora.

Es tracta, molt majoritàriament, de subvencions que beneficien unitats familiars. El total de famílies que han comptat amb aquesta subvenció ha rebut una mitjana de 141 euros mensuals de mitjana. Per poder rebre aquest ajut en concret, la renda familiar no pot superar els 15.900 euros.

De mitjana, les famílies que han rebut l'ajuda tenen uns ingressos d'11.000 euros bruts anuals. Pel que fa al lloguer que paguen, novament com a mitjana, és de 370 euros. Pel que fa a enguany, es preveu obrir la convocatòria de subvencions durant aquest mes de maig.

Els criteris per atorgar aquests ajuts contrasten notablement amb els del nou bo jove que el govern central ha anunciat. Igual que passa amb els de les famílies amb pocs recursos, els requisits que cal complir no els marca l'Ajuntament. En aquest cas els marca el govern central.

Quan surti la convocatòria hi podran accedir persones entre 18 i 35 anys que tinguin uns ingressos de inferiors a 24.000 euros anuals. Les sol·licituds que resultin aprovades permetran rebre 250 euros mensuals per alleugerir la càrrega del cost del lloguer. A més, la convocatòria també permetrà que demanin la subvenció diverses persones que compleixin els requisits i estiguin empadronats al mateix pis.

Tal com ha apuntat Teresa Pallarès, els requisits establers fan que el perfil de candidats sigui molt ampli. És per això que es preveu un volum important de sol·licituds quan s'anunciï la convocatòria. I més tenint en compte que no es prioritzaran les situacions econòmiques, sinó l'ordre de registre de cada sol·licitud.