Una habitació amb quatre lliteres de dos llits i una porta exterior

L'allotjament d'urgència del Roser de Reus s'activa dilluns i culmina el centre social

És l'últim servei que quedava per posar en marxa | Té capacitat per a 16 persones, a les quals es farà un pla de treball

El Centre Social El Roser de Reus tindrà tots els serveis en marxa dilluns vinent, 7 de novembre. Serà quan s'activi l'últim que quedava per incorporar a l'equipament, l'allotjament d'urgència. Consta de dues habitacions amb 8 llits cadascuna, dutxes, bugaderia i servei d'alimentació.

Fins ara hi funcionaven el menjador social, el rebost i el sistema de gestió alimentària per a l'aprofitament. També la cafeteria, que funciona com a servei d'inclusió laboral. És oberta al públic en general al matí, i al migdia és l'espai que es converteix en el menjador social.

El servei d'allotjament compta amb un pressupost de 209.475,90 euros, el de la licitació que va guanyar el concurs públic. Va ser la proposta de Suara Serveis, una cooperativa de treball associat, d'iniciativa social i sense ànim de lucre. La concessió és d'un any, però es pot arribar a prorrogar tres anys menys d'un en un.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, reivindica que «estem orgullosos de tenir un centre com aquest, que és únic al país». Després de l'accident patit pel regidor de Benestar Social, Pere Aluja, és alcaldia qui ha assumit les competències d'aquesta àrea.

El govern posa en relleu el fet que, al Roser, s'atenen les persones «en tots els vessants de necessitat». L'allotjament d'urgència s'oferirà a persones adultes, i no està pensat per atendre famílies amb menors d'edat.

El Roser no substituirà les derivacions a hostals i fondes

Servirà com un recurs més de Benestar Social, però no substituirà els actuals. Per tant, se seguiran derivant persones i famílies a hostals i fondes de la ciutat. El destí dels usuaris dependrà del pla de treball que se'ls prepari des de Benestar Social.

Façana exterior del Centre Social El Roser de Reus
El Centre Social El Roser de Reus comptarà, dilluns, amb tots els serveis en marxa | Jordi Olària Gras

La cap d'àrea, Àngels Granados, explica que «l'allotjament no està contemplat per a famílies amb menors». Sí que es podrà valorar «excepcionalment», però no és la idea inicial. Detalla que «El Roser és un recurs molt acotat, per a uns perfils concrets, hem de continuar tenint altres tipus d'allotjaments per a altres perfils», explica.

Una diferència notable consisteix en el pla de treball que es fa des de Serveis Socials. La idea és que les persones que siguin usuàries de l'allotjament d'urgència del Roser estiguin acompanyades tècnicament. «L'allotjament sempre està vinculat a un pla de treball per part de les professionals de Benestar», exposa.

Quan es deriven persones o famílies a fondes i hostals, «sovint són persones que necessiten un parell o tres de dies (d'allotjament) per les raons que sigui». Segons ha aclarit, això no implica que les persones derivades a allotjaments privats no comptin amb un pla de treball. El que sí que vol dir és que, al Roser, serà una part primordial de l'atenció que rebin.

L'allotjament d'urgència compta amb servei de dutxes i de bugaderia. Es tracta de dos elements que estaran oberts a qualsevol usuari, també a qui no hagi hagut de recórrer a l'allotjament. Les dues habitacions, una per a homes i una per a dones, tenen un pati propi.

Un pati interior amb dues gàbies cobertes
Cada habitació compta amb un pati exterior on podrà haver-hi els animals de companyia dels usuaris del servei d'allotjament d'urgència | Jordi Olària Gras

És l'espai on podran tenir els animals de companyia, i on s'han instal·lat tancats coberts per si necessiten aixopluc. La posada en marxa d'aquest servei d'allotjament d'urgència ha suposat crear onze llocs de feina. Estarà vinculat al menjador social, que es va posar en marxa a principis d'any.

Té capacitat per a 240 àpats per a persones derivades des de Serveis Socials. Els usuaris poden menjar-se el dinar a l'equipament, i en alguns casos se'ls porta a domicili. Sigui com sigui, també s'enduen un àpat per sopar.

Serà el mateix servei del qual seran usuàries les persones que hagin de recórrer al servei d'allotjament d'urgència. També serà Serveis Socials qui les hi derivi. El dinar el faran al menjador, i per a l'esmorzar i el sopar hi ha un espai equipat amb nevera i taules.

També funcionarà durant els caps de setmana, quan el menjador social no funciona. Preventivament se serveixen àpats als usuaris del menjador per passar aquests dos dies.