Montserrat Flores i Hipòlit Montseny mostren la imatge d'una futura zona de jocs al Parc de Sant Jordi

Un nou espai ampliarà l'àrea de jocs infantils del Parc de Sant Jordi de Reus

L'espai estarà operatiu aquest estiu segons el calendari del govern municipal

L'àrea de jocs infantils del Parc de Sant Jordi de Reus incorporarà una nova zona aquest estiu. Un laberint concebut amb una filosofia que és pionera a la ciutat segons s'ha presentat aquest matí des del govern municipal. Un projecte amb 26.731,63 euros de pressupost que s'executarà des de Brigades Municipals.

Està previst que les obres puguin començar en «dos o tres mesos» i que se'n tardi un més a executar-les. Durant aquest estiu, doncs, el nou espai de joc infantil hauria d'estar operatiu. L'obra l'executarà Brigades Municipals «perquè el cost es pugui adaptar més al pressupost assignat al projecte», ha detallat Hipòlit Montseny, regidor de Via Pública.

L'ha definit com «un projecte innovador, un parc infantil molt diferent del que tenim» en el qual «podran participar tant els infants, com els adults, com els avis». Amb aquest objectiu s'han dissenyat els passos entre els diferents espais del laberint, amb pòrtics de 2,25 metres d'alçada, superior al metre i mig d'alçada que tindrà el conjunt del laberint.

Montseny apunta que, quan hi hagi el pressupost necessari ja hi ha projectada «una altra fase que acabarà remodelant tota la zona del Parc de Sant Jordi». Aquesta segona fase, amb 32.020,35 euros de pressupost, no té calendari i suposaria ampliar aquest joc i afegir-hi actuacions complementàries.

La fase que s'executarà implicarà instal·lar el laberint en un espai d'uns 780 metres quadrats. S'ha concebut no només perquè motivi la canalla a fer el recorregut, sinó que s'instal·laran «elements geomètrics singulars que donen caràcter i es converteixen en petites fites que estimulen el repte d'arribar fins a elles i fins al final» segons el govern local.

Un nou concepte de zona de jocs infantils

Aquesta iniciativa neix l'any 2019 a través dels pressupostos participatius. Un veí de la ciutat, Alejandro Rebollo, va proposar ampliar l'àrea de jocs infantils del Parc Sant Jordi, que quedava petita per l'afluència de famílies que la freqüenten. A partir d'aquesta proposta, que va quedar entre les guanyadores, s'ha acabat desenvolupant la idea que s'ha presentat aquest dimarts.

Durant tot el procés s'ha mantingut contacte amb Rebollo, tal com ha recordat la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores. Tot i que aquella proposta de l'any 2019 ara es veurà acabada, podria no ser l'última actuació que es faci a la zona. Encara no té pressupost ni calendari, però els serveis municipals sí que tenen al cap de quina manera es podria tornar a ampliar la  nova àrea de jocs i, fins i tot, a llarg termini arribar a integrar a l'espai infantil la gàbia on hi havia hagut els paons.

Tot i que la proposta inicial era, simplement, ampliar la zona de jocs infantils, Montserrat Flores ha aclarit que «s'ha aprofitat l'ocasió per crear una zona de joc nova». «Els arquitectes Anna Castellà i Alberto Espinosa han formulat el projecte, que ho converteix en un laberint», ha explicat.

El motiu, ha aclarit, ha sigut no només cobrir la necessitat que evidenciava la proposta d'Alejandro Rebollo, sinó «que a més compleixi algun dels requisits amb els quals estem definint l'espai públic en aquesta ciutat, per exemple, pensar en una ciutat cada vegada més inclusiva, sense espais foscos ni cecs que puguin crear inseguretat».

«És un espai que per la canalla ofereix un repte perquè hi ha els passadissos interns, però visualment, les persones adultes poden veure què fan els nens del seu interior i no es crea una sensació d'inseguretat», afegeix. També s'ha volgut que el ventall d'edat que podrà fer-ne ús fos molt gran, a més d'evitar que hi hagi obstacles a terra.

Aquest laberint s'instal·larà al costat de la gàbia buida en direcció cap a la Fira Centre Comercial, on es conservaran els arbres que hi ha plantats i no es descarta incorporar-ne algun altre.