Focs a l'antiga, plantats al terra del Mercadal de Reus

Un Mercadal ple de gom a gom s'impregna de l'emoció de recuperar Completes

Novament, la percepció general ha sigut que hi havia més públic que mai | L'emoció pel pilar caminant dels Xiquets s'ha escampat per tota la plaça

Tres anys després, la plaça del Mercadal, el carrer Major i la plaça de Sant Pere han tornat a mostrar la imatge que els correspon el 28 de juny al vespre. De fet, sigui per la inèrcia dels dies anteriors o com una percepció real, la sensació ha sigut la plaça del Mercadal aplegava més públic que normalment. Figures, balls i danses han anat rebent l'atenció i els aplaudiments del públic a mesura que han anat anant i tornant de Completes.

El Seguici Festiu ha engegat l'anada a Completes cap a un quart de nou, mentre els Campaners tornaven a fer sonar el Toc General de Festa. Amb el Seguici desplegat, l'Àliga ha fet el ball solemne curt per saludar les autoritats abans d'afegir-se a la comitiva d'Elements Festius. Darrere seu, les autoritats també han emprès la marxa acompanyats per la Banda Simfònica de Reus.

Un dels trets característics d'aquest vespre ha pres, enguany, més pes que mai. Es tracta del convidat d'honor, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. En alguns sectors no ha agradat que s'escollís el batlle tarragoní.

Els Xiquets encomanen l'emoció del pilar caminant a tot el Mercadal

Com passa cada any, la comitiva d'autoritats l'han completat els alcaldes i alcaldesses de la comarca. Quan han arribat a la Prioral de Sant Pere han rebut la salutació dels Elements Festius i han entrat al temple per celebrar el Solemne Ofici de Completes. L'homilia ha anat a càrrec de mossèn Francisco Giménez Porcuna, adscrit a la Prioral de Sant Pere anteriorment i exrector de Sant Francesc entre altres.

Les Tres Claus han permès obrir l'arca de l'altar major, on hi ha el bust reliquiari de patró de Reus. Els Goigs a Sant Pere han amenitzat l'acte amb l'acompanyament musical de Josep Enric Peris i Vidal a l'orgue de la Prioral. Encara amb l'ofici en marxa, el Seguici Festiu ha començat a enfilar novament cap a la plaça del Mercadal.

Pilar caminant dels Xiquets de Reus per Completes del 2022
El pilar caminant dels Xiquets de Reus ha pres, enguany, en sentit especial | Ajuntament de Reus

De manera espontània, els balcons i terrats de la plaça, plens de gent, han començat a mostrar mòbils encesos, acompanyant la tornada del Seguici. El Toc General de Festa ha tornat a sonar al Campanar, i els Xiquets de Reus han pogut recuperar el tradicional pilar caminant. Sense caure, i amb una emoció evident, han arribat davant de l'Ajuntament.

No eren l'única colla amb un crespó o braçalet negre, en memòria i homenatge a Reimyn. Les últimes ballades de la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet i l'Àliga han ajudat a passar l'estona que faltava perquè petés la tronada, mentre els nervis s'anaven fent presents entre el públic. També ha tornat un dels moments més reivindicatius de la Festa Major, la xiulada a les autoritats.

Torna la xiulada, incrementada pel convit a l'alcalde de Tarragona

Avui no ha sigut excepció, i amb l'al·licient afegit del convidat d'honor, els crits i xiulets s'han fet sentir quan les autoritats han arribat davant de l'Ajuntament. També s'ha sentit, ben alt i clar, el crit de «Reus capital, Tarragona sucursal». Xiulets i crits que s'han repetit quan el batlle tarragoní, Pau Ricomà, ha entrat a la coca de la plaça per encendre la tronada.

I llavors, finalment, la Tronada, i l'esclat de joia i cridòria que la prossegueix, també com pertoca. Novament, la cridòria de «Reus capital, Tarragona sucursal ha pres bona part de la plaça. Els focs a l'antiga, plantats a terra, han servit de fi de festa a la plaça del Mercadal, que s'ha anat buidant progressivament.

A diferència d'ahir, dilluns 27, la pluja no ha fet acte de presència aquest dimarts i el programa s'ha pogut desenvolupar com estava previst. A les nou del matí han sortit, des de l'Ajuntament, la Mulassa, els Gegants, els Nanos i l'Àliga. A la mateixa hora els Campaners feien sonar el Toc de Festa des del capdamunt de la Prioral, un Toc de Festa que s'ha repetit a les dotze del migdia.

Del vermut a les revetlles, la música pren protagonisme

Ja a aquella hora ha començat a arribar públic a la Palma, guardant lloc i fent temps per a l'últim concert vermut, a la una del migdia. Sobre l'escenari, tal com s'ha consolidat des de fa uns anys, la Banda de la Festa Major. El concert ha tornat a ser força multitudinari, com en la gran majoria d'actes d'aquest Sant Pere.

Entre el públic, i com també sol ser habitual, integrants de diversos Elements Festius de la ciutat que preparaven l'ambient per l'Anada a Completes de la tarda. Les músiques del Seguici Festiu han omplert l'espai de festa i han permès, en alguns casos, començar a lluitar contra els nervis. Feia tres anys de l'última vegada que es va baixar a Completes, i recuperar el recorregut tradicional afegia una càrrega extra a la jornada d'avui.

La vigília de Sant Pere acabarà com toca, amb revetlles. A les onze de la nit arranca el concert de Los Diablos a la plaça d'Anton Borrell, que anirà seguit de l'actuació de l'Orquestra Metropol. A les dotze es posaran en marxa la resta de concerts i revetlles.

La de la plaça de la Llibertat començarà al so de les gralles de Cannya d'Or, amb Seguirem i la Ghetto Orquestra completant el cartell. A la Palma hi haurà la 30a Nit de Marxa, i al passeig de Mata la revetlla Go Fabri Open Air Festival. Per últim, la plaça del Teatre es traslladarà als anys 80 i 90 amb les sessions de DJ Juanjo Odena i DJ Llambrik.