Representants veïnals i del govern de Reus mostren el projecte per a l'entrada de la urbanització Mas Carpa

La nova entrada a Mas Carpa de Reus acomplirà una reivindicació veïnal històrica

Hi haurà una nova rotonda a l'avinguda de Tarragona, amb carrils més estrets, una vorera i carril bici

La urbanització Mas Carpa de Reus veurà com es compleix una històrica reivindicació veïnal. El govern local ha anunciat, aquest divendres, que s'ha aprovat el projecte per construir la rotonda de l'avinguda de Tarragona. D'aquesta manera desapareixerà el gir a l'esquerra que hi ha venint de Reus i es pacificarà el trànsit en aquell tram.

El projecte compta amb un pressupost de 791.000 euros i un termini d'execució de cinc mesos des que comencin les obres. Pel que fa al calendari, tenint en compte que l'aprovació s'ha fet ara, es pot preveure que les obres almenys comencin durant l'any vinent. L'alcalde, Carles Pellicer, ha admès que feia molts anys que els veïns ho reclamaven, però «per la magnitud de l'obra, s'ha fet quan s'ha pogut».

El que s'hi preveu és una rotonda a l'avinguda de Tarragona, que substituirà l'actual. L'espai que deixi la que hi ha ara s'aprofitarà per fer voreres enjardinades d'entrada a la urbanització. Pel que fa a l'avinguda, el projecte permetrà estrènyer els carrils de circulació i incorporar vorera i carril bici.

Pellicer afirma que «la rotonda ha de contribuir a millorar la mobilitat i, sobretot, la seguretat». La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, aclareix que ara mateix, l'avinguda té «una configuració de via interurbana». L'objectiu, per tant, és «anar-la convertint en una via urbana».

«Millorarem essencialment les condicions de la seguretat viària tant per l'entrada a Reus com per als veïns», ha resumit. Per una banda es faran més estrets els carrils de circulació d'entrada i sortida de la nova rotonda. També s'incorporarà vorera i s'inclourà el projecte al desplegament de carrils bici previst actualment.

Es renovarà l'enllumenat de la zona amb llums led i s'aprofitarà per canviar, en la mesura que sigui possible, la imatge actual de la via. D'una entrada de carretera cap a Reus es vol passar a una avinguda integrada a l'entramat urbà. Per això s'optarà per «reduir els amples dels carrils de circulació per poder tenir les bandes segures i segregades per la bicicleta».

Això permetrà «generar la vorera i el reforç de la il·luminació i suavitzar la mitjanera, que també genera una imatge de via interurbana», exposa Berasategui. Una filosofia que agrada a l'associació de veïns del Mas Carpa. De fet recorden que és precisament el que fa anys que reclamen.

L'entrada actual a la urbanització de Mas Carpa de Reus, amb un gir a l'esquerra i la rotonda fora de l'avinguda de Tarragona
L'entrada actual a la urbanització es desplaçarà cap a l'avinguda de Tarragona, on es pacificarà el trànsit | Jordi Olària Gras

Una reivindicació veïnal històrica

Gabriel Ruiz, president veïnal, ha recordat que a l'entitat «hem lluitat des de fa molts anys per la conversió d'aquest espai en una zona urbana». Ha aplaudit el projecte perquè ha de contribuir a pacificar el trànsit en aquesta altura. Per als veïns suposa, a més, una millora simbòlica molt important.

«Fa uns anys dèiem 'anem a Reus', i ara volem dir 'som a Reus'», exposa. «Podrem caminar fàcilment cap al Tecnoparc i tindrem facilitat per arribar caminant a l'Hospital», posa d'exemple. Suposarà millorar la mobilitat del veïnat i, per tant, que hagin de dependre menys del cotxe.

De car al futur, i per tan fora d'aquest projecte i encara sense calendari, la intenció és eliminar el pas elevat actual. Per tal que els vianants travessin l'avinguda de Tarragona hi ha un pont sobre la carretera. Deixarà de tenir sentit quan s'hagi acabat i consolidat el nou projecte.

El president veïnal afirma que «ens agradaria que aquest pas deixés d'existir». No només perquè implicarà que ja s'hagi fet la nova entrada, sinó també des del punt de vista visual i simbòlic. «Quan entres a Reus tindries una vista del campanar, i no el d'aquesta mole que és fruit d'una altra època», conclou.

Imatge virtual del projecte de l'entrada a la urbanització Mas Carpa de Reus
El nou projecte portarà la rotonda a l'avinguda de Tarragona i ocuparà l'espai de l'actual amb zones enjardinades | Ajuntament de Reus