Un cotxe aturat a la sortida d'un aparcament subterrani de Reus, amb l'aparell que regula la barrera informant que s'ha llegit la matrícula

Els pàrquings de Reus se sumen a la zona blava i ja s'hi pot aparcar sense tiquet

L'aplicació mòbil que ja permet estalviar-se el tiquet a la zona blava ara també incorpora els aparcaments subterranis

Els aparcaments municipals de Reus s'han integrat a l'aplicació Aparcar. A partir d'ara, per fer servir els pàrquings subterranis, com el de la plaça de la Llibertat o el del Carrilet, els usuaris ja no hauran de treure tiquet. Si s'activa l'aplicació mòbil, el lector de matrícules permetrà l'entrada i la sortida sense haver de passar pel parquímetre.

A través d'Aparcar, cada usuari pot registrar una o més matrícules i una targeta de crèdit. Fins ara servia per a la zona blava, de manera que s'indicava quan i on s'havia aparcat i es desactivava quan s'hagués de retirar el cotxe. Ara també servirà per als aparcaments subterranis.

El sistema no eliminarà completament l'opció de treure un tiquet físic. Per aquells usuaris dels aparcaments que no tinguin l'aplicació, l'entrada i sortida es farà de manera habitual, agafant un tiquet quan s'entra i passant pel parquímetre abans de sortir. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha explicat aquest dijous que «el que fem és unir el sistema de la xarxa d'aparcaments subterranis amb l'aplicació Aparcar».

Ho exposa com a mostra de l'aposta de Reus Mobilitat i Serveis per la innovació i la tecnologia. Resumidament «permet l'accés automàtic als deu aparcaments de la xarxa municipal sense recollir tiquet ni fer cues a les màquines per fer el pagament». Quan s'arribi a la barrera del pàrquing, el lector de matrícules detectarà que el vehicle està registrat a l'aplicació.

D'aquesta manera s'obrirà automàticament, com passarà a la sortida. El càrrec de l'estona d'aparcament es farà directament a la targeta bancària associada a aquell vehicle. En cas que no es llegeixi correctament la matrícula, serà l'aplicació mòbil qui permetrà l'accés.

Un conductor acosta al lector de tiquets el seu mòbil amb un codi QR a la pantalla per sortir d'un pàrquing municipal de Reus
En cas que falli la lectura de la matrícula, el QR que genera automàticament l'aplicació permetrà sortir del pàrquing | Jordi Olària Gras

Més de 32.000 usuaris aparquen a Reus amb l'aplicació mòbil

Quan s'entra en un aparcament municipal, l'aplicatiu genera un codi QR al mòbil de l'usuari. L'aparell que expedeix i llegeix tiquets a les entrades i sortides dels pàrquings poden llegir aquest QR per permetre entrar i sortir. Aquesta nova modalitat serà efectiva per als tiquets senzills.

Pel que fa als usuaris amb abonaments, actualment ja poden entrar i sortir dels aparcaments a través de la lectura de matrícula segons ha assegurat Berasategui. El que sí que es preveu, de cara a l'any vinent, és integrar la gestió d'aquests abonaments també a l'aplicació. Es tracta d'una millora desenvolupada des de Reus Mobilitat i Serveis.

És la mateixa empresa municipal qui va crear l'aplicació l'any 2016. Berasategui recorda que, aquesta aplicació, ja s'ha exportat a Cambrils, Tarragona, Valls i Salou. També permet activar i gestionar la càrrega de vehicles elèctrics als punts públics.

Enguany se n'han fet més de 680 que s'han activat a través d'aquesta aplicació mòbil. Actualment la fan servir més de 59.000 usuaris, més de 32.000 dels quals l'han fet servir, durant el 2021, per aparcar a la zona blava de Reus. S'han registrat 2.000 estades diàries activades a través de l'aplicació. És per això que la regidora d'Urbanisme i Mobilitat la considera «un èxit».