S'aprova la pròrroga del servei d'escombraires amb tensió entre la CUP i els treballadors de l'empresa

Els treballadors es senten «amenaçats i qüestionats» pels cupaires

La recollida selectiva de residus a Reus ha estat un tema de polèmica constant a la ciutat. Des del consistori es va presentar una pròrroga del contracte per l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) que avui, dijous 27 de desembre s’ha aprovat per majoria absoluta al ple de l’Ajuntament.  A quatre dies de la finalització del contracte, s’ha convocat un ple extraordinari per aprovar la pròrroga del servei on el grup municipal CUP Reus s'ha posicionat en contra, ja que demanen la municipalització d'aquest servei.

 

S'aprova la pròrroga amb tensió al ple

Amb 20 vots a favor de la resta de grups municipals, i 5 en contra de la CUP Reus, s’ha aprovat la pròrroga de la recollida selectiva de residus i per tant, temporalment l'empresa FCC seguirà realitzant aquestes tasques durant l'any 2019. Al ple han assistit diversos treballadors i representants de l’empresa FCC que durant la intervenció de la regidora de la CUP Marta Llorens,  han començat a cridar interrompent la sessió  i provocant que l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, es veiés en l'obligació de suspendre el ple. 

Els treballadors de FCC han abandonat el ple
Els treballadors de FCC han abandonat el ple | Laia Riba

Disputa entre CUP i els treballadors de FCC

Els assistents han començat a fer escridassades al grup municipal de la CUP Reus durant la seva intervenció i el regidor Edgar Fernández, ha demanat a l'alcalde que poses ordre a la sala. Davant aquests fets i amb la demanda de l'alcalde que des de la CUP no s'interactués amb els treballadors,  la cinquantena de treballadors de FCC han abandonat la sala entre crits. El representant dels treballadors i secretari general de sanejament urbà de UGT, Angel Martin de Sande, exposa que  s’han sentit «amenaçats contínuament pel grup municipal CUP». D’altra banda, explica als mitjans de comunicació que «acceptem la pròrroga encara que volíem un contracte ferm».

Marta Llorens de la CUP Reus
Marta Llorens de la CUP Reus | Miguel Cabrerizo

 

«Mala gestió del govern»

Aquest contracte té un pressupost màxim per l'any 2019 d'11.093.291,83 euros, sent el cost més elevat de l'Ajuntament de Reus. La majoria de grups polítics han confirmat que no troben correcte la gestió que ha fet el govern de Reus en relació a contracte de recollida selectiva de residus, titllant al govern de «mala gestió» i «irresponsabilitat política». El portaveu del grup municipal PSC Reus, Andreu Martín, comenta que «ens veiem obligats a aprovar la pròrroga, ja que si no el dia 1 de gener ens trobem sense aquest servei provocant una catàstrofe a la ciutat». 

Gairebé tots els grups municipals voten a favor

Segons s'ha comunicat en el mateix ple, per tal que la pròrroga concedida a FCC de la recollida selectiva de residus a Reus tires endavant era necessària  una votació en majoria absoluta.  Bona part dels grups municipals, segons han explicat no tenien coneixement que el resultat de la votació fos aquest. En aquesta línia, tots els grups municipals excepte la CUP Reus han votat a favor de la pròrroga per FCC, que segons l'alcalde de la ciutat Carles Pellicer, «durarà el mínim possible». 

El dia 31 de desembre acaba el contracte amb FCC pel servei d'escombraries
El dia 31 de desembre acaba el contracte amb FCC pel servei d'escombraries | FCC

 

Des del consistori expliquen que el plec de condicions de la nova clàusula està en procés de realització per la nova licitació del contracte. S'han estimat diverses clàusules presentades per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) com, la necessitat de vigilància i seguretat, la repartició i manteniment de la maquinària o la incorporació d'una flota de nous vehicles.

La CUP segueix demanant la municipalització 

El grup municipal CUP Reus ha mantingut avui el discurs dels darrers mesos al respecte, assegurant que existeix una «competència obligatòria política que no s'ha realitzat». A més, la regidora Marta Llorens exposa que «estem lligats de mans i peus en la contractació» i afegeix que  «sortirà més car el servei de recollida»,  ja que és necessària la compra de noves màquines d'escombraries. D'altra banda confirmen que s'havien plantejat votar a favor de la pròrroga si hi hagués hagut predisposició per part del govern per «posar sobre la taula el tema, amb la condició que la pròrroga fos només de sis mesos».