El conseller de Salut, Josep M. Argimon, a la inauguració del Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria de Reus

Argimon inaugura el centre per a l’Alzheimer de Reus lloant la iniciativa privada

El centre porta en marxa des del 2019 | Han homenatjat Rosa Maria Vivar, fundadora de la Fundació

El conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha participat a Reus del dia mundial de les malalties neurodegeneratives en la inauguració del Centre Terapèutic per a l'Alzheimer i la Unitat de la Memòria. Durant la seva intervenció ha lloat la iniciativa privada en el seu tractament, com el que fa la Fundación Rosa Maria Vivar, impulsora del centre.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que «una societat no pot fer-ho tot a través de l'administració». Per aquest motiu ha posat en relleu projectes de caràcter privat com el de la fundació reusenca. El centre és actiu des de desembre de 2019 amb un equipament que dona servei a 140 persones i gestiona una trentena de professionals multidisciplinaris que imparteixen tractaments, com l'estimulació cognitiva, des de Reus.

L'Alzheimer, una de les malalties neurodegeneratives més conegudes, es tracta al centre reusenc. Segons Argimon, el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria «millora la qualitat de vida dels pacients».

La presidenta de la Fundación Rosa Maria Vivar, Margarita Oliva, ha coincidit a distingir el centre com un lloc on els pacients, sense exclusions, puguin millorar el seu dia a dia. Per aquest motiu, insisteix en el fet que «no poden fer-ho sols» des de la fundació. Oliva ha assegurat que, aquest treball, «igual que la malaltia, és un camí llarg i difícil».

Per posar facilitats per accedir-hi, la Generalitat i el centre van arribar a un acord per oferir ajudes durant el 2020. En concret, n'oferien 90 de directes i beques en concepte de places subvencionades en diferents modalitats. També hi ha beques menjador i ajuts al transport adaptat dels usuaris. La convocatòria per aquestes ajudes segueix oberta.

Argimon explicava que cal dipositar «esperança» en la recerca d'aquesta malaltia. A més, s'ha mostrat «convençut» que la investigació mèdica permetrà trobar una cura a aquesta demència. 

Des de la Generalitat de Catalunya es calcula que hi ha 86.000 persones que tenen diagnosticat Alzheimer. D'aquestes, un 64,5% són dones. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) apunta que el 2030 hi haurà més de 75 milions de pacients al món amb algun tipus de demència. 

Inauguració per homenatjar Rosa Maria Vivar

Rosa Maria Vivar, fundadora de la Fundació que porta el seu nom, va traspassar recentment. Aquest dimarts es feia la inauguració, que ha comptat amb la plana major d'autoritats polítiques i agents implicats en el projecte. A més, ha servit per retre homenatge a la seva fundadora. 

Des del centre també han reconegut la tasca de mecenes i empreses que s'han implicat en la creació de l'equipament. És el cas per exemple de la Fundació La Caixa, que ha aportat 200.000 euros en el tram final de construcció de les instal·lacions reusenques.