Imatge de la plaça del Mercadal sense l'ambient habitual del dia del pregó de la Festa Major de Sant Pere

Arrenca Sant Pere a Reus, la segona Festa Major «de la no Tronada»

S'han recuperat i adaptat bona part dels actes suspesos l'any passat | Les restriccions han obligat a limitar els aforaments i canviar els espais tradicionals

La de l'any passat es va plantejar com la Festa Major «de la no Tronada». Enguany, però, la situació no ha permès recuperar-la i Sant Pere enceta, a Reus, un altre any de programació adaptada. Notablement ampliada respecte a la del 2020, però encara amb aforaments limitats i trasllat d'actes fora dels seus espais habituals.

I el pregó mateix en serà un exemple. Aquest vespre, a les vuit, la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, donarà el tret de sortida a la festa. Com ja li va passar a Coia Ballesté l'any passat, Verge no podrà encendre cap Tronada.

Si l'any passat la Festa Major de Reus es va traslladar, majoritàriament, a internet, enguany se n'ha recuperat la presencialitat. Tot i això no ha permès recuperar els escenaris habituals dels actes més tradicionals. Ni la presència de públic de manera ordinària.

Arreu s'han hagut d'establir entrades gratuïtes per controlar l'aforament. En el cas del pregó, com també va passar el 2020, el saló de plens serà pràcticament buit. Tània Verge el pronunciarà a les vuit del vespre i s'emetrà a través de les xarxes socials municipals i de Canal Reus TV.

Gertrudis estrenarà el carrer de la Festa

No comptarà ni amb l'encesa de la Tronada ni amb la crida a la festa que habitualment es fa des del balcó de l'Ajuntament. Tampoc hi haurà públic esperant l'arrencada de la Festa Major des de la plaça del Mercadal. De la mateixa manera que el Concert de Festa Major de l'Orfeó Reusenc tampoc serà presencial, sinó que es podrà seguir per Canal Reus TV.

Una de les grans novetats d'enguany serà el carrer de la Festa. És el nom que s'ha posat a la carpa instal·lada al Parc de la Festa. Amb uns 75 metres de llarg servirà per acollir les passades del Seguici Festiu de Reus.

Abans, però, es convertirà en escenari de concerts. El primer serà avui mateix, a dos quarts de deu, a càrrec de Gertrudis, que presentarà el seu últim disc, No em dóna la gana. L'escenari s'ha instal·lat al mateix espai que, d'aquí a tres dies omplirà el Seguici petit de la ciutat.

Una carpa de grans dimensions a mig muntar al Parc de la Festa de Reus
El carrer de la Festa acollirà les actuacions dels Seguicis Festius, dels Pets i de Gertrudis | Laia Solanellas

La música tradicional pren protagonisme

Els dies 28 i 29 serà el Seguici Festiu que emularà algunes de les actuacions habituals en aquesta carpa de grans dimensions. Abans, però, encara hi haurà un segon concert, el dels Pets. Tornant als actes d'avui, la programació la tanca, també a dos quarts de deu, Pep Gimeno 'Botifarra'.

El cantaor tradicional valencià actuarà amb la Banda Simfònica de Reus a la plaça d'Anton Borrell, al Parc de Sant Jordi. Ho farà presentant l'espectacle Botifarra a banda i en el qual segueix recuperant i mantenint música i cançons tradicionals del País Valencià. Nascut a Xàtiva, ha rebut diversos guardons i distincions tant per la seva tasca musical, com per la de recuperació de la cultura popular.

Demà divendres, 25 de juny, arribarà el primer dels actes significativament adaptat a les restriccions. El primer concert vermut d'aquesta Festa Major estrenarà l'espai adjacent a Mas Iglesias. A la bassa hi actuaran Cati Plana i Pau Pui, un duet d'acordió diatònic i dolçaina que oferirà un repertori de gèneres de música tradicional.

Pel que fa al model del concert vermut, no hi haurà servei de barra ni consumició. Segons s'ha explicat des del govern de Reus, les restriccions actuals no ho prohibien, però ho dificultaven. Serà el primer dels quatre que hi ha previstos, com és habitual, fins al dia 28 de juny, la vigília, quan la Banda de la Festa Major tanca el cicle.

Els Pets, cap de cartell del carrer de la Festa

A dos quarts de set de la tarda, a l'escola Teresa Miquel i Pàmies, Xip Xap hi portarà l'espectacle infantil Hamelí. Està basat en el conte clàssic i explica la història d'una vila envaïda per una plaga de rates que no se sap d'on han sortit. A les set, a la Palma, hi haurà un altre dels actes marcadament afectats per les restriccions.

El Canó de Festes no podrà tombar pels carrers de Reus, enguany. A canvi oferirà les seves canonades i versos a les set de la tarda, abans que els balls de Gitanes i de Pastorets hi portin els seus parlaments. El mateix acte tindrà un segon passi, a les nou del vespre.

També a les set de la tarda, a la plaça d'Anton Borrell del Parc de Sant Jordi, La Principal de la Bisbal farà la seva primera actuació. Hi tornarà a les deu de la nit, al mateix escenari. Una hora abans, a les nou, les Variéetes de Sant Pericu es traslladaran a la bassa de Mas Iglesias.

A dos quarts de deu arribarà el segon plat fort musical d'aquesta Festa Major: Els Pets. Al Parc de la Festa, a la carpa anomenada carrer de la Festa, els de Constantí hi portaran la seva gira 20/21. A través d'una vintena de temes repassaran els 35 anys de trajectòria de la banda.