Imatge del Seguici Festiu de Reus esperant l'arribada de Sant Pere davant de la Prioral

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus denuncia assetjament a una noia

Els fets s'haurien produït entre dos membres de l'entitat

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus ha alertat que s'hauria produït un cas d'assetjament sexual dins de l'entitat. Ho han fet públic a través d'un comunicat a les xarxes socials, però per mantenir l'anonimat de la persona denunciant, no se'n donen detalls. El cas hauria arribat a la junta directiva de l'associació les darreres setmanes, durant les quals s'han activat els protocols previstos.

Segons exposen, una balladora de la Coordinadora va denunciar «haver patit un assetjament sexual per part d'un altre membre de l'entitat». Fonts de l'associació expliquen a TarragonaDigital que, a més dels protocols interns, també es va recórrer a l'assessorament del Casal de la Dona. Segons expliquen al text publicat, però, no tenen marge de maniobra per actuar.

El cas és que, per prendre qualsevol mena de mesura, s'ha de complir una de les dues situacions següents. Una opció és que la persona denunciada assumeixi els fets i s'aculli a les repercussions. Altres entitats amb protocols similars opten per una sanció com a membre i haver de fer un curs sobre violències masclistes.

La segona opció és que hi hagi una denúncia a la policia, als jutjats o fins i tot dins de l'entitat. El primer cas, segons expliquen des de la Coordinadora, no s'ha acomplert. «El presumpte agressor no ha estat conscient del dany causat i s'ha negat a utilitzar les eines reparatòries que se li han ofert», sentencien.

La segona situació tampoc s'ha produït, precisament perquè la persona denunciant vol mantenir l'anonimat. Un anonimat que no podria mantenir si s'exposés a denunciar el cas, encara que fos en el si de l'entitat. Davant d'aquesta situació, lamenten, l'entitat no té eines per actuar i «s'ha vist obligada a no poder emprendre cap acció sancionadora vers la persona denunciada».

Tal com aclareixen, s'ha optat per respectar la voluntat de la persona denunciant de «mantenir la seva privacitat, el seu anonimat i els seus drets com a sòcia». Amb tot, insisteixen en «la indignació que ens generen les violències sexuals i que, malauradament, encara sacsegen el món de la cultura popular i els espais de les nostres festes majors».

El comunicat acaba per reiterar «el suport i empatia amb les supervivents i el seu entorn». Sentencien que «no consentim que les dones visquin amb por». «Tot i avançar en la identificació i visibilització de totes les violències masclistes, queda un llarg camí en la conscienciació social», segueixen. «Dins del ventall de reaccions, la negació i l'actitud defensiva continua sent la més habitual per part dels homes», conclouen.