Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup de persones davant del número 41 del carrer de Sant Magí de Reus, amb una pancarta del Sindicat d'Habitatge

Aturen el segon desnonament a Reus en quatre dies

Els informes de vulnerabilitat han permès suspendre les ordres, tot i que rebran una nova data d'execució

Segon desnonament aturat a Reus aquest mes de maig. Aquest matí s'havia ordenat el d'una veïna del número 41 del carrer de Sant Magí, Fatima, que finalment ha quedat suspès pel jutge minuts abans de fer-se efectiu, el primer va ser el de Sandra, una mare amb tres menors a càrrec. El Sindicat d'Habitatge de Reus havia concentrat, aquest dimecres, una vintena de persones disposades a aturar-lo.

En tots dos casos el jutge ha acceptat els informes de vulnerabilitat que s'han presentat i s'han ajornat les ordres de desnonament. Amb l'estat d'alarma s'havia aprovat, també, que no es poguessin desnonar persones en situació vulnerable. Tot i que les entitats del sector afirmen que això no sempre s'ha complert, en casos com els que ara mateix està seguint el Sindicat d'Habitatge, s'han pogut posposar els desnonaments que tinguessin data prevista fins ara.

En el cas de Fatima, la comitiva judicial havia d'anar-hi a les onze del matí, i l'entitat havia convocat una concentració a les deu per evitar que Fatima quedés al carrer. Minuts abans de les onze, després que l'empresa de serralleria hagués començat a intentar entrar al pis, han rebut una trucada de la treballadora social que seguia el cas de la dona i la notificació de l'advocat dient-los que el jutge havia ajornat el desnonament.

En situacions com aquesta, quan l'advocat vol presentar un informe de vulnerabilitat o el jutge vol comprovar si existeix, és l'Ajuntament, a través de Benestar Social, qui ha de certificar-ho. Tot i no haver-se executat avui, torna a haver-hi una data prevista, el nou de juliol. Des del Sindicat expliquen que amb l'estat d'alarma es van blindar els desnonaments que afectessin persones amb informes de vulnerabilitat.

Una aturada que, quan ha decaigut l'estat d'alarma, s'ha prorrogat durant tres mesos, fins al nou d'agost. És el cas de Fatima, que compta amb informes de vulnerabilitat energètica i habitacional segons afirmen des de l'entitat. És per això que, tal com han acordat amb l'advocat que porta el cas, presentaran un escrit perquè l'ajornament s'allargui, almenys, fins al nou d'agost.

Cinc anys sense aigua ni llum

El calendari que s'havia establert fins ara, tal com ho veuen des del Sindicat, ja no era regular. Issam Oudriss, del Sindicat d'Habitatge de Reus, explica que «l'advocat, després de presentar els recursos (demostrant els informes de vulnerabilitat), ens diu que no té resposta dels jutjats i que no entén la situació».

Durant aquesta setmana van presentar un nou recurs, que tampoc havia tingut resposta fins avui, minuts abans de fer-se efectiu el desnonament. Tot plegat després que el mes de març arribés la notificació, moment en el qual van començar a presentar els recursos. Amb l'empara de l'estat d'alarma, i la suposada aturada dels desnonaments, entenen que ja no s'hauria d'haver iniciat el procediment.

Oudriss explica que després de vint anys a Reus, Fatima va ocupar el pis fa cinc anys, quan va quedar-se sense feina i sense cap ingrés econòmic. Des d'aleshores viu sense aigua ni llum, i son els veïns del bloc, alguns dels quals també membres de l'entitat, qui l'ajuden.

El pis ha anat canviant de propietat durant aquests cinc anys fins que ha acabat en mans del fons actual. En els casos en els quals el propietari és un privat, la pressió o les negociacions del Sindicat han acabat aconseguint negociar un lloguer social o ajornar el desnonament per tenir marge per solucionar la situació. Ara, però, el propietari «és un fons voltor (Gramina Homes), és un altre mon», critica Oudriss.

Segon desnonament aturat aquest mes

«En teoria no n'hi hauria d'haver, però a la pràctica n'hi ha a tot arreu, i els advocats tampoc ho entenen», critica Oudriss en relació amb l'aturada que hauria d'anar vinculada a l'estat d'alarma primer i a la pròrroga decretada ara. Un altre cas similar és el de Sandra, per a qui s'havia ordenat el desnonament diumenge passat, nou de maig.

Igual que en el cas de Fatima, el jutge va ajornar-lo abans que es fes efectiu arran dels informes de vulnerabilitat que va poder acreditar. Des del Sindicat insisteixen que poden actuar en situacions com les de la Fatima o la Sandra, a través de l'assessorament jurídic o de la pressió social, però sospiten que hi ha força situacions similars de les quals no s'assabenten i en les quals, qui les pateix, no té l'acompanyament que necessitaria.