Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Plaça Anton Borrell del Parc de Sant Jordi

El govern de Reus veu «enderrocable» la pèrgola del Parc Sant Jordi per fer un escenari

S'ha encarregat un pla d'actuació que, entre altres coses, ha de plantejar un escenari fix a la plaça d'Anton Borrell | També es planificarà actuar als carrers del voltant del parc

Estudi previ en marxa per plantejar una reforma al Parc de Sant Jordi. L'Ajuntament de Reus ha encarregat redactar un pla per estudiar les accions que s'hi han d'emprendre. L'àrea que es vol analitzar inclou l'avinguda de Sant Jordi, el carrer de Gaudí i el del General Moragues.

Segons recorda el govern local, la possible reforma seguiria dues de les línies d'actuació del Pla d'Acció Municipal. Per una banda, potenciar els parcs i les àrees verdes, i per l'altra, la reforma concreta del Parc de Sant Jordi. El pla que ara s'ha encarregat compta amb un pressupost de 14.080 euros, però no se n'ha detallat el calendari.

És un treball previ, és a dir, que apuntarà què es podria fer a la zona, de 21.098 metres quadrats. No es tracta del projecte executiu que dibuixi el resultat final d'una hipotètica reforma, sinó d'un full de ruta per definir-la. Un dels primers passos que es plantegen, de fet, és fer una diagnosi de la situació actual del parc.

Tot i això, es plantegen diferents actuacions concretes perquè s'estudiïn o es comencin a embastar. Com ja s'havia anunciat, s'estudiarà construir un escenari fix a la plaça d'Anton Borrell. És un dels compromisos electorals del govern que ara es posarà sobre la taula.

Es planteja construir un escenari estable al Parc de Sant Jordi

Aquest Pla d'Acció ha d'incloure, de fet, l'«avantprojecte, amb estudi previ d'alternatives, per a la implantació d'un espai escènic a la plaça d'Anton Borrell». Ha de ser un «espai multifuncional a l'aire lliure» adequat per practicar-hi dansa, música, teatre i altres gèneres artístics. Els requisits que es demanen des del consistori és que sigui versàtil i es tinguin en compte els usos actuals vinculats a la Festa Major o al Trapezi, per exemple.

L'avantprojecte també ha de mirar al futur, preveien usos per aquest escenari que ara no existeixin, com els vinculats a les escoles i les entitats de la ciutat. També es demana que pugui tancar-se si cal per regular l'aforament, «però ha de seguir sent públic i obert en absència d'actuacions». En aquest darrer cas, es vol «permetre l'expressió espontània de la ciutadania».

Tot i això, queda clar a l'encàrrec del Pla d'Acció que la voluntat és que «haurà de continuar sent un parc i no un auditori». També cal que compti amb lavabos, un petit magatzem i un espai de camerino de 150 metres quadrats com a màxim. La pèrgola actual «és enderrocable» segons figura a la sol·licitud, però «es recomana conservar l'arbrat en bon estat».

Escenari a banda, tot el voltant del Parc de Sant Jordi podria veure's afectat per l'actuació. Aquest estudi previ ha de «repensar els accessos i els actuals límits del parc» i es recorda que l'objectiu general és «repensar la integració del verd a la trama urbana». I també pel que fa a la mobilitat ciutadana, ja que s'ha de preveure una connexió accessible entre l'avinguda de Sant Jordi i el carrer d'Antoni Gaudí.

Un altre recorregut que s'estudiarà és el que connecta la plaça de la Llibertat amb la de l'Univers a través del Parc de Sant Jordi i per fora. Tot plegat ha d'acabar suposant un primer esbós de la reforma de la zona amb un pressupost orientatiu associat. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, resumeix que el pla que s'encarrega «ens ha de servir per reflexionar sobre com ha de ser el parc del futur i concretar-ne les actuacions necessàries».