Tot i haver-se suspès, una representació de la Baixada ha tancat finalment el dia de la Mare de Déu de Misericòrdia a #Reushttps://t.co/obPUkgHIHt#TGNDigitalpic.twitter.com/8GcDMjlwwr
— TarragonaDigital (@TGNdigital) September 25, 2020
Vora una quarantena de Diables han fet, aquest vespre, la Baixada de Misericòrdia. Després de la suspensió de l'acte, la d'avui ha n'ha estat una mostra simbòlica, però també reivindicativa. L'entitat ja havia defensat, els darrers dies, que entenia que les circumstàncies podien no fer viable la Baixada d'enguany, però que no compartia la manera com s'havia pres la decisió.
Aquest matí, a més, al web de l'Ajuntament de Reus hi figurava la Baixada entre els actes programats per avui. Un error que, des del Ball de Diables, s'ha aprofitat per deixar entreveure que farien alguna actuació. Finalment, cap a tres quarts de vuit del vespre, una quarantena de Diables i un volum similar de públic s'han posat en marxa.
Vestits i amb masses, han baixat tot el passeig de Misericòrdia, sense tabals ni carretilles, però amb certa cerimoniositat que emulava la de la Baixada tradicional. Quan han arribat al final del passeig, simuladors vermells encesos a terra han recordat l'entrada que solen fer a la plaça del Santuari.
Una vegada davant del temple, i col·locats en forma de mitja lluna, han encès, ara sí a les masses, sortidors vermells, i algun de blanc intermitent a terra. No ha sigut una carretillada, però ha volgut recordar l'habitual arribada dels Diables davant del Santuari. Quan s'han apagat, i entre els aplaudiments del públic en mostra de suport, han donat per finalitzat l'acte.
Una trentena de membres del Ball de Diables de #Reus, fent una encesa de bengales simbòlica al passeig de Misericòrdia https://t.co/cElhjwUkrR#TGNDigitalpic.twitter.com/Hf45wynQYB
— TarragonaDigital (@TGNdigital) September 25, 2020
Contraris a com s'ha decidit suspendre la Baixada
La Baixada d'aquest vespre, fora de programa i sense haver-se anunciat, ha sigut simbòlica, però també reivindicativa. Des de l'entitat havien exposat, aquesta setmana, que entenien que les circumstàncies portessin a suspendre-la, però s'oposaven a la manera com s'havia decidit.
En un comunicat fet públic dilluns explicaven com s'havien desenvolupat les reunions entre el Ball de Diables, la regidoria de Cultura, la Guàrdia Urbana i el Comitè d'Emergències Municipal. Entre altres qüestions, no s'expliquen, relataven al comunicat, que no els permetessin fer la Baixada al passeig de Misericòrdia però, en canvi, el mateix Comitè d'Emergències els hagués proposat fer-la a l'avinguda dels Països Catalans o a la de Sant Bernat Calbó.
Les opcions de canviar la ubicació del passeig Misericòrdia no es va acceptar per part de l'entitat perquè entenen que «no és La Baixada. Aquest acte va més enllà de tirar carretilles, es tracta de realitzar una ritualitat festiva, i per això entenem que les propostes presentades no tenen cap sentit».
La negativa de la Guàrdia Urbana de Reus i del Comitè d'Emergències Municipal a autoritzar la Baixada es basava en la dificultat de controlar la distància de seguretat entre el públic potencial de l'acte. De fet, precisament coneixent aquesta situació, des del Ball de Diables i també des de la regidoria de Cultura s'havia arribat a proposar fer la Baixada sense públic, una alternativa que el Comitè d'Emergències va rebutjar.
En el comunicat emès per l'entitat es repeteix, de nou, que «en tot moment hem dit que entendríem la suspensió de la Baixada; des del Ball de Diables de Reus entenem i comprenen la suspensió de l'acte per raons sanitàries». El que no entenen, doncs, són «les raons tècniques donades pel Comitè d'Emergències de l'Ajuntament de Reus».
Tal com ja van apuntar la setmana passada, quan es va fer pública la negativa del Comitè a autoritzar l'acte, en el comunicat fet públic avui l'entitat afirma que «l’actitud dels representants d’aquest Comitè a les reunions mantingudes amb els tècnics de la regidoria de Cultura i BDR, no va ser de cooperació per construir l’acte».
«Cap de les propostes presentades van ser del seu gust, des de fer la Baixada amb control d’accés fins a fer-la sense públic», afegeixen. Davant d'aquest escenari, doncs, mantenen la seva comprensió si les condicions sanitàries i de seguretat impedeixen fer l'acte, però també el seu desacord amb la manera com s'ha pres la decisió final.
«En una Festa Major sempre que els actes tradicionals siguin viables s’han de realitzar, però per fer-los viables es necessita tota la col·laboració entre agents, cosa que no ha passat en aquest cas i això és el que més lamentem, “el com” i no “el què”», mantenen en el comunicat fet públic aquest dilluns.