Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un grup de nens acompanyats d'una mestra creuant un carrer per un pas zebra

L'hora del pati a parcs, carrers i places: valoració molt positiva de les escoles de Reus

Fa un mes que Reus va posar en marxa el programa 'Un parc, una escola'

Fa poc més d'un mes que es va posar en marxa el programa Un parc, una escola. Es tracta d'una iniciativa de la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus que l'Ajuntament va rebre amb bons ulls. Els centres educatius que ho han sol·licitat poden fer servir espais públics, com parcs, jardins, places o carrers, durant l'horari lectiu.

Fins ara hi ha vuit escoles de la ciutat que s'hi han adherit, la darrera de les quals és la Pompeu Fabra, que per problemes burocràtics no podia començar a fer-ne ús fins ara. Els centres que ja fa un mes que surten al carrer, per exemple a les hores del pati, en fan una bona valoració.

Coincideixen, en general, que és una iniciativa molt positiva, i confien que es mantingui quan hagi passat la pandèmia. Una possibilitat que la regidoria d'Educació també s'ha plantejat obertament. El regidor de l'àmbit, Daniel Recasens, admetia a finals d'octubre que «utilitzar els espais i els equipaments públics no té per què tenir una excusa, la pot tenir d'arrencada, però no té per què ser d'arribada».

Aprofiten la sortida per recuperar jocs tradicionals

Vuit escoles de Reus han demanat fer servir espais de la via pública fins ara. Són l'escola General Prim, el Joan Rebull, l'Escola Misericòrdia, l'Alberich i Casas, la Pompeu Fabra, la Montsant, el col·legi Teresa Miquel i Pàmies i la Vitxeta. En el cas de l'Escola Montsant fan servir el carrer de Vinebre, on s'ha delimitat un espai amb tanques.

La valoració que en fan, com a la resta d'escoles, és «molt positiva», i no només des del punt de vista de la direcció i el professorat, sinó que «els nens estan molt contents», explica Laura Tricaz, directora del centre. Els alumnes de quart hi surten un dia a la setmana, i els de cicle superior, és a dir, cinquè i sisè de primària, hi surten quatre dies.


El cinquè es queden al pati de l'escola; tal com explica Laura Tricaz, perquè també volen poder jugar a futbol. Durant la sortida fora del recinte de l'escola s'ha optat per nodrir l'hora del pati i «aprofitem per recuperar tots els jocs tradicionals com saltar la corda, les bitlles, la petanca, les bales...».

Tres nens asseguts en un gronxador amb un parc infantil al fons
Parcs infantils, places i carrers s'han convertit en espais escolars | Àngel Ullate

Espais verds per obrir les classes

Confia, com la resta d'equips directius i de professorat, que la iniciativa es pugui mantenir de cara al futur. També ho veu així Núria Serrano, directora de l'Escola General Prim. En el seu cas fan servir el parc de les Piscines Municipals, també cada dia de la setmana.

«Ara potser no ho farem servir tant, amb el fred que comença a fer, però la iniciativa està molt bé i més enguany, que hem d'estar més separats entre tots», valora. També aposta per mantenir la iniciativa més enllà de la pandèmia perquè «estaria bé que els espais municipals estiguessin oberts als centres i als escolars, que al cap i a la fi són ciutadans de la ciutat».

En el seu cas el fan anar al matí, però no només a les hores de descans. «A part d'anar-hi a esmorzar alguns dies per tenir més espai de pati, hi hem anat a fer altres activitats». Al professorat els han plantejat que poden fer-lo servir com un espai més del centre.

«Està obert a tots els cicles i cursos, i en funció del que necessiten a cada nivell, ens ho anem repartint per no coincidir-hi tots». Ja hi ha hagut ocasions en les quals ho han fet servir més enllà del pati. «Hi vam anar per la Castanyada, per exemple, o altres activitats que pots fer a l'aire lliure, i que en lloc de fer-les al pati, que és molt urbà, aprofitem per anar-les a fer allà».

L'escola Pompeu Fabra s'incorpora al programa

La darrera escola en incorporar-se al programa és la Pompeu Fabra. Faran servir la plaça Morlius i el carrer de la Barceloneta cada dia entre les deu i un quart d'una del migdia. Malgrat que havien fet la sol·licitud quan ho van fer la resta de centres, un error burocràtic va fer que es retardés la posada en marxa d'aquests espais.

Fa deu uns deu dies que van rebre l'autorització, i finalment aquesta setmana han rebut el material necessari per començar a fer-los servir. Com que un d'aquests espais és un carrer per a vianants, l'escola havia encarregat tanques per delimitar l'espai.

«Enguany hem d'estar en dos grups diferents i estables al mateix espai i la gent va agrair poder tenir un tercer i un quart espai a l'exterior per poder sortir», explica la cap d'estudis, Marta Cortés. «Hem hagut d'adaptar-nos al que teníem», admet en relació amb els espais pròxims al col·legi.

La ubicació de l'escola, en una zona amb més densitat d'edificis que altres centres, els deixava amb alguna possibilitat una mica més allunyada. «Moltes escoles públiques ja tenen un parc gran a prop; nosaltres tenim el Parc de Sant Jordi, però vèiem que amb els patis que fem d'un quart d'hora, era inviable anar-hi».

El centre té una sola línia per curs, excepte a sisè de primària, on enguany i a causa de la Covid, han desdoblat el grup. Van començar el curs amb 27 alumnes i, per tant, van optar per convertir-lo en dues classes diferents.