Noemí Llauradó i Carles Pellicer a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El govern de Reus calcula que ha assolit tres de cada quatre accions d'aquest mandat

L'equip de govern apunta que algunes actuacions s'han descartat per fer front a les darreres crisis

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assegurat que «l'acció de govern prevista al Pla d'Acció Municipal ja s'ha executat en un 75%». «És un bon molt nivell, i més en un mandat com aquest, marcat per la pandèmia, la crisi internacional de subministraments i la inflació», ha afegit. És amb aquests dos darrers motius que ha justificat que «molts concursos han quedat deserts» durant els darrers anys.

El darrer exemple d'aquesta situació és el projecte de recuperació i reforma de la Bassa Nova, que no ha rebut cap proposta per executar-se. Aquest projecte també és exemple, com ha subratllat l'alcalde, de la part d'acció de govern que no figurava al PAM. Tot i situacions com aquesta, el batlle calcula que quan acabi el mandat l'execució del PAM pugui arribar al 80%.

La planificació, objectiu principal del Pla d'Acció Municipal

La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha reafirmat la bona valoració feta per Pellicer. Ha subratllat que el Pla d'Acció Municipal no és l'única referència per a l'acció de govern. Un exemple que ha defensat són els Plans de Reactivació que es van posar en marxa arran de la pandèmia.

Amb tot aquest context, Llauradó considera que ha quedat demostrada la importància de planificar el full de ruta de l'Ajuntament. És aquesta política la que ha centrat bona part del PAM, que entre els seus objectius recollia més redaccions d'avantprojectes, projectes i plans que obres físiques en si. «Hi ha molts projectes que s'han planificat i que necessiten altres mandats per culminar-se», ha resumit la vicealcaldessa.

«El que és important és saber cap on vas i començar a posar fil a l'agulla», ha reafirmat. Pellicer ha afegit que «en moltes coses, aquest govern posa les bases per al pròxim». Insistint en context de crisi, econòmica i pandèmia, l'alcalde i la vicealcadessa han posat exemples de canvis respecte als objectius marcats inicialment.

Algunes mesures s'han descartat o «reorientat»

Algunes de les propostes fetes durant la campanya electoral del 2019, segons han explicat, s'han descartat, i en altres casos s'han substituït per mesures diferents. Ha afirmat que només hi ha vint accions que no s'hagin iniciat, que suposa, segons les dades del govern, el 3,5% del total. Alguns d'aquests compromisos «s'han reorientat», ha afirmat Llauradó.

Ha mencionat el xec nadó, que no s'ha desenvolupat, però que consideren que ha quedat substituït pels Bons Reus perquè «també van beneficiar les famílies». La mateixa reflexió que han fet en relació amb el projecte anunciat per al Vapor Vell. Actualment s'hi emmagatzemen els elements del Seguici Festiu, i alguns dels partits de govern l'havien assenyalat com un futur equipament cultural de referència.

Segons Llauradó, «era una eina per al desenvolupament del barri del Carme». Un objectiu que el parer del govern considera que s'assolirà amb el projecte urbanístic anunciat la setmana passada. No té cap element de l'àmbit cultural, sinó que contempla habitatge, aparcament soterrat i un CAP.

El govern treu pit de l'acció feta durant aquest mandat

El PAM s'havia dividit en quatre eixos, el de progrés socials, el de l'espai urbà, el de desenvolupament econòmic i el de gestió, organització i planificació. El primer i el quart eix s'han desenvolupat en un 80% segons el balanç del govern. Els altres dos s'han executat en un 70%.

Durant la compareixença de premsa d'aquest dilluns, Noemí Llauradó ha repassat algunes de les mesures que figuren al Pla d'Acció Municipal que ja s'han dut a terme. N'és un exemple «estudiar i avaluar amb visió de gènere les intervencions urbanes». També ha mencionat «el reconeixement de ciutat amiga de la infància de la UNESCO, el Pla Local de Joventut i accions de millora de l'ocupació».

Encara dins del capítol de progrés social ha afegit «el Consell Municipal de la Cultura, el nou Parc de Lliscament i l'Oficina de l'Esport Femení». Pel que fa a l'espai urbà, ha destacat «el Pla Local d'Habitatge, potenciar la Unitat de Mediació de la Guàrdia Urbana i els nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics». També «la distinció de Reus com a Vila Florida, les obres a alguns carrers del Carrilet i haver adquirit l'espai per al nou Mercat del Carrilet».

En aquesta zona en concret, el PAM preveu avançar en la redacció de la reforma general de l'àrea. Actualment, segons ha detallat la vicealcaldessa, el projecte entra en la segona fase, la d'escollir una de les sis propostes urbanístiques rebudes. Ha remarcat, també, la política de vianalització, on ha destacat les obres al raval de Santa Anna i el projecte per a la plaça del Víctor.

El 70% de compliment de l'eix econòmic s'ha assolit, segons ha exposat, havent «facilitat la implantació d'empreses als edificis tecnològics». També forma part d'aquesta línia de treball «haver promogut una estratègia territorial d'ocupació i desenvolupament local». Com el projecte per acabar i adequar l'edifici Bioempreses o el Pla de Màrqueting Turístic.

L'organització, gestió i planificació han assolit el 80% amb el qual el govern xifra el seu desenvolupament amb altres iniciatives. Segons ha repassat Llauradó, «hem elaborat el pla de subvencions i el de contractació municipal». És el mateix apartat a través del qual «hem renovat la xarxa de wifi públic per augmentar-ne la velocitat i incrementar-ne les zones».