El passeig de Misericòrdia de Reus amb grades instal·lades als laterals i una ràfia negre al darrere

Els Diables de Reus, «perplexos» per les «restriccions incoherents» per Misericòrdia

Exigeixen a l'Ajuntament de Reus que aixequi la veu davant de la Generalitat | Consideren excessives les restriccions aplicades a les Festes de Misericòrdia

Nova polèmica al voltant de l'organització de les Festes de Misericòrdia. Després dels problemes per aconseguir entrades per als actes del programa festiu, ara el Ball de Diables carrega contra les restriccions imposades. Reclamen, de fet, que l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, aixequin la veu davant de la Generalitat de Catalunya.

En un comunicat emès aquest dimarts afirmen que «vivim perplexos a la situació de restriccions incoherents que manté a hores d'ara la Generalitat». A més apunten directament el consistori reusenc afirmant que els Ajuntaments compleixen les mesures «sense alçar la veu». Des del Ball de Diables es tenia l'esperança que no calgués delimitar espais ni aforaments.

Especialment quan la Generalitat va aixecar la prohibició de reunir-se més de deu persones en un mateix espai. Lamenten que «no va ser així, vam seguir amb la delimitació d'espais i entrades». La frustració de l'entitat cultural se centra, a més, en el fet que es permetin manifestacions multitudinàries «i que els actes de les Festes Majors del país segueixin sota restriccions d'aforament».

Consideren que és «un menysteniment absolut a la cultura popular». De fet troben «incoherent» que en un mateix espai com una església —o el Santuari de Misericòrdia— hi hagi dos criteris diferents. Critiquen que els actes culturals que s'hi fan tinguin limitacions d'aforament mentre els religiosos, com les misses, no.

«Si es fan manifestacions polítiques sense restriccions, volem fer manifestacions festives sense restriccions» rebla el comunicat. «Si fan actes religiosos sense restriccions, volem actes festius sense restriccions», afegeixen. És per tot plegat que exigeixen «als càrrecs electes de la nostra ciutat», i especialment a Pellicer i Recasens, que s'adrecin a la Generalitat.

Volen que reclamin «els canvis que la situació demana a hores d'ara». Sense mencionar-ho directament, un exemple del doble criteri als centres de culte es podrà veure dissabte, dia de la Mare de Déu de Misericòrdia. Mentre la missa no tindrà restriccions d'aforament, el Ball Solemne de l'Àliga que s'hi farà posteriorment, sí.

Els concerts programats a Reus també han rebut crítiques les últimes hores. Especialment arran de les imatges del concert d'aquest dilluns que Zoo va oferir al Camp de Mart de Tarragona. El públic, limitat a un 70% de l'aforament, podia consumir a la grada, una possibilitat que a Reus ha quedat limitada als espais organitzats en taules.