Una dotzena de Diables amb carretilles enceses sobre un escenari

La sàtira del Ball de Sant Miquel tanca les Festes de Misericòrdia

La sàtira de la representació repassarà els esdeveniments més destacats del darrer any | El d'enguany compta amb un tret pioner a tot Catalunya

Aquest dissabte, després d'haver acabat la part més cerimoniosa i festiva de les Festes de Misericòrdia, el Ball de Sant Miquel tancarà el programa principal d'actes. Després d'una Baixada sorpresa, feta de manera simbòlica però també reivindicativa, el Ball de Diables de Reus tancarà definitivament la seva participació en les Festes d'enguany.

El Ball de Sant Miquel s'havia previst inicialment per divendres passat al vespre, 18 de setembre, a la Palma, però alguns dels membres que hi prenen part estaven pendents dels resultats d'una prova PCR i es va ajornar. Finalment tindrà lloc aquest dissabte i, a més, se n'ha pogut programar un segon passi.

Des de l'organització de l'acte asseguren que ho tenen tot a punt, i que, de fet, enguany compten amb alguna novetat destacable. La línia del Ball de Sant Miquel, però, es mantindrà en la sàtira i la burla habituals. Es tracta d'una representació humorística que, tal com explica l'organitzadora, Paula Moles, «fa un repasset de l'any que hem viscut».

Invitacions esgotades i novetats destacables

Hi té molt de protagonisme la sàtira, i se solen recordar esdeveniments de la plana política i social, especialment de l'àmbit de Reus. No hi apareixerà, apunta Moles, la Covid-19; «hem pensat que el tema està molt gastat i també està bé que la gent en descansi».

Qui sí que rebrà serà, per exemple, la monarquia espanyola o el món dels Diables en general. Sigui perquè l'aforament és limitat, sigui per l'expectació que ha generat enguany, les invitacions que es van posar en distribució per a la primera data prevista es van esgotar en qüestió de mitja hora.

«Va ser molt sorprenent, pràcticament acabàvem de publicar-ho a les nostres xarxes socials i ja s'havien esgotat, va ser una sorpresa agradable, no ens ho esperàvem», explica. El Ball de Sant Miquel comptarà, enguany, amb una novetat especialment destacable.

No és estrany que els integrants de l'acte canviïn d'un any a l'altre, i també és habitual que un home faci de Diablessa, però aquest 2020, el paper de Llucifer l'encarnarà Paula Moles, la primera dona que ho fa a tot Catalunya. L'acompanyaran la dotzena d'integrants de la representació entre diables, àngels i Diablessa.

L'acte representa la lluita del bé contra el mal, en aquest cas a través de Llucifer i la Diablessa, que convoquen el seu seguici. Cadascun dels que es presenta al seu servei és l'encarregat de repassar algun tema del darrer any, en vers i amb força càrrega d'ironia. Tanquen el repartiment dos àngels, que són els que acaben vencent els enviats de l'infern.