La Festa Major de Sant Pere de Reus escalfa motors. Després de la presentació del cartell i de l'adaptació de les sortides del Seguici Festiu, aquesta setmana passada se'n va presentar el programa complet. Les restriccions decretades pel Procicat hi segueixen tenint un impacte notable.
S'han mantingut, d'una forma o altra, bona part dels actes habituals i tradicionals de la programació de Sant Pere. El Seguici s'ha traslladat al Parc de la Festa, on s'instal·larà una carpa de grans dimensions que s'anomenarà el carrer de la Festa. La instal·lació s'aprofitarà, també, per fer-hi diversos actes festius.
La Palma, la plaça d'Anton Borrell i la bassa de Mas Iglesias són tres dels espais que també acolliran diferents actes. Tots, tradicionals i festius, han de tenir un aforament limitat. És per això que, aquesta setmana vinent, previsiblement entre dimecres i dijous, es posaran les entrades a la venda.
Exceptuant els concerts dels Pets i de Gertrudis, que costen cinc euros, la resta d'entrades són totes gratuïtes. És per això que, des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Reus, es fa especial incís en demanar al públic que no s'excedeixi. La idea és que es reservin les localitats que es faran servir per evitar que quedin cadires buides.
Des de l'Ajuntament no s'ha tancat del tot la porta a poder ampliar els aforaments previstos inicialment. Les restriccions del Procicat podrien canviar al llarg dels pròxims quinze dies. Tot i que majoritàriament els actes quedaran tal com estan previstos ara mateix, hi pot haver alguns canvis.
Dins del Seguici Festiu, el nou carrer de la Festa s'ha vist com una bona manera de poder recuperar l'activitat. No només la dels balls, que ja van actuar per les Festes de Misericòrdia. També les figures, que no surten a una festa major local des de les Festes de Misericòrdia del 2019.
L'excepció són els Gegants, que van actuar per Corpus d'enguany. Una actuació que tampoc va ser la tradicional, de nou, a causa de les restriccions. Va servir de pròleg per al Sant Pere d'enguany, novament escapçat, però amb més actes i possibilitats que el de l'any passat.
El Ball de Sederes s'estrena aquesta Festa Major de Sant Pere
El Seguici Festiu de Reus incorporarà, aquesta Festa Major de Sant Pere, un nou ball. És de nova creació i es presentarà en societat dissabte vinent, 19 de juny, a les set de la tarda a la Palma. El Ball de Sederes vol homenatjar una part important de la història de la ciutat. L'han impulsat nou dones, que hi van començar a treballar el 2018.
S'ha coreografiat per a vuit balladores, que aniran vestides en memòria de les treballadores de les indústries tèxtils que hi havia hagut a Reus. La coreografia i els elements que portaran també buscaran aquest mateix objectiu. Un seguit de cordes representaran l'entramat d'un teler on aniran trenant i lligant diferents figures.
«És un ball que rememora un passat que continua molt present a la nostra ciutat», el defineix Rosa Mari Valls. «Explica la història de les empreses tèxtils que han estat existint a Reus durant molt de temps, i que encara formen part del nostre dia a dia», afegeix. El projecte arrenca l'estiu del 2018.
Va ser llavors quan hi va haver el primer contacte amb l'Institut Municipal Reus Cultura. Des d'aleshores han mantingut algunes reunions que han servit per acabar de perfilar alguns aspectes del ball. «Volíem que fos un ball que tingués identitat pròpia, que fos de la nostra ciutat», relata Rosa Mari Valls.
De fet, segons se'ls va transmetre, els balls que queden per poder recuperar al Seguici Festiu són balls parlats. «No era el tipus de ball que més ens agradava o amb el qual ens podíem sentir més còmodes». Va ser per això que van optar per crear-ne un de nou.
Les seves integrants han format part de diversos elements de la Festa Major, com el Ball de Cavallets, el de Bastons o el de Valencians. «Teníem ganes de continuar participant en la nostra festa», explica Lucía Tarro. La creació del ball ha anat acompanyada, també, de la creació de la seva música.
Maria Rosa Pié explica que «és una formació musical formada per dos gralles si bemoll, un trombó, un fiscorn, un timbal i un timbal fondo». El grup que les acompanyarà principalment seran els reusencs Stacatto. Pel que fa a les balladores, tot i que actualment són nou dones, en cap moment tanquen la porta a incorporar balladors masculins.