Imatge de la plaça del Prim de Reus.

Pengen una bandera republicana a l'estàtua del general Prim de Reus

Aquest dijous és el Dia de la República i algú ha col·locat una bandera 'tricolor' a l'estàtua per commemorar-ho

Hi ha imatges que farien força mal als seus protagonistes si les poguessin veure. La d'aquest matí a Reus n'és una d'elles. La coneguda estàtua del general Prim de Reus s'ha despertat decorada amb una bandera 'tricolor' per commemorar el 14 d'abril, data en què es recorda la proclamació de la Segona República espanyola l'any 1931.

La paradoxa d'aquesta imatge és clara. El general Prim va ser obertament antirepublicà, pel que veure's embolcallat per la bandera tricolor ben segur que no li hauria fet gens de gràcia. Tanmateix, la figura del militar i polític reusenc també és coneguda per no tenir cap mena de simpatia cap als Borbons, els quals va fer fora del tron per col·locar Amadeu de Savoia, malgrat que no va arribar a temps a veure la seva coronació perquè va ser assassinat dies abans d'aquesta.

Aquest no és el primer cop que l'estàtua es converteix en diana per a altres ideologies. La Segona República va ser vigent fins a l'any 1939 i precisament quan els nacionals van arribar a Reus, els requetès no van dubtar a deixar un missatge a l'estàtua del general de Reus, col·locant-li una boina carlista com a venjança pel paper i posicionament de Prim en les guerres carlistes.

També durant el període del 36 al 39, la plaça va canviar de nom i va passar a ser la plaça Roja. L'estàtua tampoc se'n va salvar: se li va treure l'espasa al general i durant tres anys Prim va estar amb el puny alçat.


Lluny d'aquests moments històrics, la curiosa imatge que s'ha vist aquest 14 d'abril del 2022 a la plaça reusenca, amb la bandera republicana als peus de l'estàtua, es repeteix anualment per commemorar aquesta efemèride.

Una estàtua convertida en punt de commemoració

Cal tenir en compte que es tracta d'una cèntrica plaça de la capital del Baix Camp que des de fa molts anys s'ha erigit en punt neuràlgic de celebracions i commemoracions. S'hi han vist molts cops banderes del Barça, del Madrid, del Reus Deportiu, cartells amb missatges i protestes ben diferents o fins i tot és tradició disfressar l'estàtua per Carnaval. És per això que és possible que l'aparició d'aquesta bandera tricolor sigui simplement una innocent forma de commemorar el Dia de la República, sense cap segona intenció darrere.

El que és ben clar és que al polític reusenc més important dels nostres temps no li hauria fet gaire gràcia veure's amb aquesta bandera. En vida, ho va deixar ben clar amb cadascuna de les seves accions.