El veïnat del barri del Carme de Reus exigeix més actuació de l'Ajuntament

Demanen treballar junts amb una Taula de Treball amb l'objectiu de millorar el barri

L'Associació de Veïns del barri del Carme de Reus es va reunir amb membres de l'Ajuntament reusenc el passat 21 de desembre, per posar la  situació urbanística del barri sobre la taula. En aquesta reunió es van fer diverses peticions al consistori, després que veïns del barri del Carme actuessin pel seu propi peu en diferents accions. En aquesta línia el veïnat  demana una actuació ràpida per part de l'Ajuntament  de Reus.

 

Proposen crear una Taula de Treball amb l'Ajuntament

Els membres de l'Associació de Veïns del barri del Carme de Reus, han presentat avui divendres 28 de desembre, les exigències que van exposar al regidor d'Urbanisme de Reus, Marc Arza i a l'arquitecte municipal de l'Ajuntament, Gabriel Bosques en una reunió. Van plantejar-li l'oportunitat de crear una Taula de Treball conjuntament amb l'Ajuntament de Reus i l'Associació de Veïns del barri del Carme. A més, volen engegar un Pla d'Obres i deslligar als veïns afectats.

«Volem un barri digne»

Josep Machado manifesta que «volem un barri digne», també exposa que el  Projecte del barri del Carme de l'any 2005 no es va arribar a desenvolupar. Aquest fet va provocar que «els veïns hagin perdut el 30% del seu valor patrimonial», comenta. Un projecte que segons l'associació era massa costos i «gens viable pel veïnat»,  per aquest motiu volen posar en marxa un Pla d'Acció.

El Barri del Carme espera que s'executi el pla urbanístic previst
El Barri del Carme espera que s'executi el pla urbanístic previst | Jordi Olària

 

Pla d'Acció del barri del Carme

Aquest pla es basarà en la «valoració real» de la degradació del barri del Carme, que la consideren d'absoluta. També buscaran una viabilitat econòmica per una acció urbanística, en relació a les cases abandonades. Aquesta viabilitat, però, haurà d'estar ajustada a les necessitats de barri. Finalment exigeixen més participació ciutadana en el procés de reconstrucció  del barri.

Demanen a l'Ajuntament actuació al barri

Un total de 117 cases estan buides al barri del Carme, segons explica el president de l'associació veïnal, Josep Machado, que declara  «o actuen —l'Ajuntament de Reus— o els farem actuar».  El veïnat està «cansat» d'aquesta situació, per aquest motiu han proposat, principalment, tres iniciatives per posar fi als edificis buits del barri i a les problemàtiques urbanístiques de la zona. 

Solar buit i descuidat al carrer de Sant Antoni de Reus
Solar buit i descuidat al carrer de Sant Antoni de Reus | Jordi Olària

 

Actuar davant el cens de cases en mal estat

Des de l'Associació de Veïns del barri del Carme de Reus volen que l'ajuntament actuï davant d'aquelles cases que estan en ruïna, exigint als propietaris que realitzin el manteniment necessari, amb l'objectiu d'evitar danys. També requereixen una actuació «forçosa» per part del consistori en l'aplicació de la normativa urbanística, ja sigui en forma de sancions, de multes a propietaris o amb execucions subsidiàries. D'altra banda, demanen que s'apliqui una partida pressupostaria municipal pel barri del Carme, en la qual ha d'estar inclòs el cost de les demolicions.

Els veïns del barri del Carme han fet tapiar tres habitatges que són propietat de bancs
Els veïns del barri del Carme van fer tapiar tres habitatges que són propietat de bancs | Jordi Olària Gras

 

Nou pla de remodelació urbanística

El president de l'associació veïnal, Josep Machado, ha comunicat que volen un «replantejament de la modificació de la reforma al barri del Carme». El pla realitzat el 2005 no els hi sembla viable al veïnat de la zona, i per aquest motiu volen retornar al 'Projecte Urban'. Una iniciativa que segons els veïns «tenia les mínimes afectacions i era viable econòmicament».  Tanmateix, acusen l'Ajuntament de deixar escapar fons europeus per remodelar el barri.

Exigeixen més seguretat

Davant les darreres ocupacions il·legals dels edificis del barri del Carme i les accions privades dels veïns, com tapiar portes, reclamen més seguretat.  Exigeixen més presència policial a la zona per combatre les ocupacions dels edificis.