Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Inici de la carretera de Castellvell vist des de la plaça d'Almoster de Reus

El barri de la Mineta de Reus també vol ser una comunitat energètica

L'Associació de Veïns estudia el projecte, que ha explicat els veïns i ha tingut una bona rebuda

El barri la Mineta de Reus es planteja esdevenir una comunitat energètica. Es tracta d'una iniciativa que l'Ajuntament està impulsant al barri Gaudí, i que els veïns de Sol i Vista també han començat a explorar. A la Mineta estan estudiant les possibilitats i els condicionants per incorporar l'energia solar no només com una iniciativa particular de cada família, sinó com un projecte de barri.

El primer pas és recollir suports al projecte. És a dir, saber quines famílies del barri hi estarien interessades i quin tipus d'habitatge tenen. D'aquesta manera es podrà començar a explorar com es procedeix.

De cara al mes de setembre, si han pogut completar aquest cens, volen iniciar els contactes amb empreses instal·ladores de plaques fotovoltaiques. «Aquest projecte el tirem endavant en dues fases», aclareix el president de l'Associació de Veïns de la Mineta, Xavier Panisello. La primera és la instal·lació de les plaques en si i la seva posada en marxa.

La legalitat vigent sobre les comunitats energètiques i els canvis que ha patit els darrers anys aquest sector els fan ser prudents. «Volem esperar a tenir la certesa i el marc normatiu que ens donin un mínim de garanties en allò que fem», resumeix. Inicialment les plaques serviran als veïns que les instal·lin, de manera individual.

La comunitat energètica, una visió de conjunt

El plantejament actual d'aquest sector preveu que l'energia de les plaques es pugui gestionar de manera col·lectiva. És a dir, que no tenir plaques no implica no poder-se'n beneficiar. «Hi ha edificis amb poca superfície potencial i molt de consum», recorda Panisello.

Es refereix als blocs de pisos que hi ha al barri, que no tenen el terrat necessari per abastir el consum de tots els habitatges. En aquest cas, els veïns podrien tenir accés als sobrants d'aquelles plaques que cobreixin amb escreix el consum de la casa on s'han instal·lat. Uns altres actors que poden entrar en aquesta lògica són els masos que hi ha al barri.

«Són espais molt grans amb molt poc consum», reflexiona el president veïnal. «Potser els pot interessar, si no tenen un projecte immediat d'urbanització», augura. Planteja la possibilitat que algun mas vulgui posar plaques que, des d'un punt de vista comunitari, serveixin per al barri.

Aquest, de fet, és el rerefons d'una comunitat energètica. «No intentem solucionar el problema d'una persona sinó el del barri en conjunt», sentencia. Aclareix que «no es tracta de tenir petites illes molt sostenibles, sinó de créixer en conjunt el millor possible». Una assemblea celebrada la setmana passada va servir per exposar aquest plantejament als veïns.

El barri veu amb bons ulls la iniciativa

Panisello explica que «vam tenir intervencions interessants d'algun veí que ja té una bona quantitat de plaques solars». Es tracta d'un habitatge que està desconnectat de la xarxa perquè amb les plaques que té abasteix tant la casa com la càrrega del cotxe elèctric. «Això ens va molt bé perquè aporten una experiència que és molt important», comenta satisfet.

Des que es van plantejar impulsar un projecte com aquest també s'han posat en contacte amb la regidoria de Medi Ambient de Reus. Els veïns s'han interessat per projectes com el de Reus Energia, la comunitat energètica del polígon AgroReus o la del barri Gaudí. Tenint en compte aquesta línia d'inversions i projectes municipals, l'associació de veïns s'ha reunit amb Daniel Rubio, regidor de l'àmbit, per explicar-li les idees que tenen per la Mineta.

L'objectiu era que el consistori en fos coneixedor i se'ls tingués present si hi havia alguna manera d'ajudar-se mútuament. Els contactes fins ara han servit per aclarir conceptes i comentar els projectes. No descarten, però, una col·laboració entre veïns i Ajuntament de cara a un futur incert.

Des de l'entitat veïnal recorden que el projecte de Reus Energia s'enfoca, especialment, cap al consum elèctric de l'Ajuntament mateix. Tot i això, subratllen que ja s'ha dit públicament que «si tenen sobrants, estan oberts a col·laborar amb les comunitats que puguin sortir». Actualment, per tant, el projecte de la Mineta l'engegaran els veïns.

Reimpulsen l'associació de veïns de la Mineta

L'Associació de Veïns va néixer l'any 2001, però després d'uns anys sense activitat, ara l'estan reimpulsant. L'assemblea de la setmana passada volia servir, també, de carta de presentació de cara als veïns. El barri va des del passeig de la Boca de la Mina fins al camí dels Cinc Ponts, a tocar de les instal·lacions de tenis del Reus Deportiu.

També queda limitat per la via del tren pel passeig Nord, per sobre de l'institut Domènech i Montaner. En aquesta àrea d'unes 66 hectàrees és on actua l'entitat veïnal. A més de presentar el projecte de comunitat energètica també es va actualitzar la situació de la llicència d'activitat industrial del carrer de Cervantes.

Per últim es va anunciar la creació de comissions de treball que facin seguiment dels temes que hi ha oberts. Han de servir per canalitzar, també, les aportacions i queixes que puguin tenir els veïns. Per exemple en matèria urbanística o de mobilitat.

Panisello explica que volen treballar de manera proactiva. «No volem ser uns ploramiques i passar-nos el dia queixant-nos», resumeix. «Volem trobar quines coses es poden millorar i aportar-hi solucions».