Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Inici de la carretera de Castellvell vist des de la plaça d'Almoster de Reus

La Mineta de Reus, a un pas de ser la primera comunitat energètica veïnal de la ciutat

L'Associació de Veïns ha obert una licitació de 200.000 euros per instal·lar plaques solars o turbines a 34 punts del barri

El barri de la Mineta de Reus s'ha posat en marxa per constituir una comunitat energètica. L'Associació de Veïns ha obert una licitació per la compra col·lectiva de sistemes d'autoproducció d'energia. Tot i que principalment es busquen empreses d'instal·lació de plaques solars, l'oferta també s'obre a les turbines d'energia eòlica.

El mes de maig van començar el procés de recollida d'informació, a l'estiu van plantejar-lo als veïns del barri i ara han fet el següent pas. La licitació contempla 34 instal·lacions per valor d'uns 200.000 euros. Una vegada adquirides es podran constituir com una comunitat energètica.

Amb la creació de la comunitat energètica es podria distribuir l'energia sobrant als veïns de la zona. Segons l'entitat, la iniciativa persegueix dos objectius. Per una banda, reduir la petjada ambiental dels veïns del barri.

En segon lloc també es busca rebaixar la factura elèctrica dels habitatges. D'aquesta manera, expliquen que «amb aquests sistemes es consumirà preferentment energia renovable generada al mateix barri».  Quan la comunitat energètica sigui una realitat s'obriran dues noves portes.

Per una banda, que aquells veïns que ja tenen sistemes de producció d'energia verda puguin afegir-s'hi. A més, els que no en tinguin també s'hi podran incorporar si se n'instal·len. L'associació de veïns calcula que es pot acabar formant una comunitat amb més de 50 productors d'energia renovable.

Els càlculs estimen que la producció d'energia global, en aquesta segona fase, pot arribar als 250 quilowatts. Aquells que no se n'instal·lin, per exemple, perquè viuen en blocs de pisos, també podran integrar-se a la comunitat energètica. En el seu cas podran consumir l'energia sobrant dels membres de la comunitat, aconseguint igualment abaratir la seva facura elèctrica.

Al web de l'entitat veïnal es poden consultar els detalls del projecte. El portal també es fa servir per informar els veïns dels ajuts i subvencions disponibles. Tot i això, la licitació també preveu que sigui l'empresa guanyadora qui tramiti, dins de les seves possibilitats, la documentació necessària. Per obrir la licitació s'ha optat per seguir el model de l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energia.

S'ha modificat, però, per poder-hi incloure sistemes de generació d'energia eòlica per mitjà de turbines. El termini de presentació d'ofertes acabarà el 15 de desembre, un mes just després que s'hagi obert el concurs. L'empresa guanyadora haurà d'iniciar els tràmits per la instal·lació de les plaques solars o les turbines eòliques al cap de dues setmanes com a màxim.

Plaques solars en un terrat
La de la Mineta es convertiria en la primera comunitat energètica veïnal de Reus | ACN

La primera comunitat energètica veïnal de Reus

No és el primer projecte de comunitat energètica que s'impulsa a Reus. Des de l'Ajuntament es treballa amb dues iniciatives similars, una al barri Gaudí i una altra al polígon AgroReus. Tot plegat sota el paraigua de la futura empresa elèctrica municipal, Reus Energia.

A diferència d'aquestes dues, però, la de la Mineta és una comunitat energètica impulsada pels mateixos veïns. Un cas similar s'estudiava, fa un any, al barri Sol i Vista, tot i que actualment s'hauria aturat el projecte. Amb la licitació oberta aquest dilluns, la de la Mineta seria la primera comunitat energètica veïnal de la ciutat.

En el cas del barri Gaudí, qui constitueix la comunitat energètica és l'Ajuntament mateix. Instal·larà plaques solars al sostre del polilleuger per al seu autoconsum. El sistema de producció energètica també permetrà alimentar altres equipaments propers, com Mas Carandell.

L'energia sobrant d'aquestes plaques solars es podrà distribuir, també, als veïns que visquin a un radi de 500 metres de la instal·lació esportiva. El darrer canvi legislatiu, que és el que permet aquesta opció, també contempla que es pugui repartir d'entrada els 30 quilowatts que produiran les plaques. Seria el mateix cas que a la Mineta, on els veïns sense sistemes de generació d'energia podrien beneficiar-se dels sobrants de la comunitat quan s'hagi constituït.