Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Beneir la palma

Anar a beneir la palma, una tradició de Setmana Santa que encara es manté

Al diumenge de Rams és tradició beneir la palma i les cistelleries de Reus ja s'estan començant a preparar per vendre aquestes palmes

Beneir la palma
Anar a beneir la palma és una tradició del diumenge de Rams | Marta Torrens
 

El diumenge de Rams, que aquest any és el  pròxim 14 d’abril,  és una data assenyalada pel calendari cristià i  celebra l’entrada de Jesucrist sobre un ruc a Jerusalem. Segons narra l’Evangeli,  els habitants de Jerusalem van rebre a Jesús amb alegria alçant palmes, branques de llorer i olivera per donar-li la benvinguda.

Tot i ser una celebració religiosa, s’ha convertit en una tradició familiar i és per això que moltes famílies es reuneixen, sobretot amb els padrins, per anar a beneir la palma.  Però, per beneir la palma, primer s'ha de comprar. A Reus, les dues cistelleries que hi ha a la ciutat ja fa dies que es preparen per la venda de palmes

  

La cistelleria Maduell, a la plaça del Castell, fa 96 anys que està oberta, ara, ja van per la tercera generació i el Manel i la Carme estan al capdavant del negoci. D'altra banda, la  cistelleria Carbonell celebra els seus 80 anys i també van per la tercera generació. Actualment, la néta dels fundadors, la Sònia, és l'encarregada de portar el negoci. Totes dues botigues afirmen que ja van començar a vendre alguna palma el passat 5 d'abril. A mesura que s'acosta el diumenge de Rams en venen cada vegada més.

Beneir la palma
La cistelleria Maduell de Reus ja fa dies que venen palmes i palmons | Marta Torrens
 

Anar a buscar les palmes a les cistelleries de confiança 

Des de les dues cistelleries ens afirmen que, malgrat trobar palmes a les grans superfícies i magatzems, la gent, afortunadament, encara va a les cistelleries a buscar les seves palmes.  «A Reus som molt d'anar a la botiga de tota la vida i són clients que ja fa molts anys que venen i després venen els seus fills i els néts» apunta la Sònia de la cistelleria Carbonell. 

Les palmes són un producte molt delicat i s'han de conservar en un lloc fresc. A les cistelleries  les guarden en unes cambres durant la nit i les posen i les tornen a guardar cada dia, això fa que segueixin fresques i no s'assequin i, part tant, siguin unes palmes de més qualitat. A més, a les cistelleries de confiança poden assessorar millor als clients perquè coneixen bé el producte i el seu procés d'elaboració, fins i tot,  poden reservar-te i guardar-te la palma  fins al dia abans. 

Tant la cistelleria Maduell com la Carbonell afirmen que  cada any acostumen a vendre totes les palmes i palmons i, fins i tot, algun any, s'han quedat sense i han hagut de dir als clients que se'ls havien esgotat. 

Beneir la palma
Els palmons són fulles de palmeres senceres de diferents mides | Marta Torrens
 

Palmes de proximitat

Des de les cistelleries prefereixen utilitzar productes de qualitat i de proximitat, és per això que les compren a Elx, on les elaboren artesanalment i utilitzen productes de la zona. Les palmes necessiten una elaboració més delicada, en canvi, els palmons són fulles de palmeres senceres.

El procés d’elaboració de les palmes és molt semblant al de la cistelleria, ja que les fulles es treballen per tal de donar-los forma i decorar-les. És per això que  el disseny del palmó sempre és el mateix  i  només canvia les seves dimensions, en canvi, els dissenys de les palmes són molt més variats i no només en canvien les dimensions. 

«És un procés complex, delicat i llarg»  explica el Manel de la cistelleria Maduell. Primer es cullen les fulles de les palmeres i les guarden en basses de lleixiu perquè agafin un color groguenc, després es treballen les fulles i se'ls dóna forma. Els palmons es guarden en naus amb sofre perquè agafin aquest color groc tan característic. Ara que ja s'han distribuït les palmes i palmons pels diferents comerços de les ciutats, els elaboradors de palmes  «ja estan collint les fulles per començar a fer les palmes per l'any que ve»  destaca la Carme. 

Beneir la palma
Imatge d'arxiu de ciutadans beneint la palma el diumenge de Rams | TarragonaDigital.com

 

Els nens i nenes volen triar les seves palmes

És tradició que el padrí i la padrina de l'infant vagi a comprar la palma o bé acompanyi al seu fillol o fillola a comprar-la. Això ja no és tan habitual, perquè són els mateixos nens i nenes que volen triar la seva palma. És per això que, quan s'acosta la Setmana Santa, a les tardes, els carrers s'omplen de nens i nenes amb palmes i palmons que han escollit ells mateixos. 

Habitualment, els palmons estan pensats pels nens i les palmes per les nenes però, actualment, no sempre és així. Algunes nenes demanen palmons i alguns nens demanen emportar-se una palma. 

Una novetat destacable d'aquests últims anys són  les palmes de colors. Amb les restes que sobren d'altres palmes, es creen noves palmes i es pinten de colors, generalment de rosa o de lila. Els palmons, en tenir aquesta forma i al ser de grans dimensions, «no es pinten perquè quedarien massa rígids» apunta el Manel. És per això que molts infants els crida l'atenció aquestes palmes pintades i les demanen, però els pares no sempre hi estan d'acord. 

Tot i ser una tradició religiosa és molt vigent encara, però malgrat això, la Sònia de la cistelleria Carbonell destaca que han notat una disminució en la venda de palmes i palmons respecte a anys enrera. 

Beneir la palma
Al Mercat Central també hi podem trobar parades que venen palmes de Setmana Santa | Marta Torrens
 

 

Al Mercat també hi podem trobar palmes

Una altra ubicació ben característica i tradicional de les palmes i palmons de Setmana Santa és el Mercat Central de Reus. Allà ja fa dies que hi ha unes quantes parades plenes de palmes i palmons de diferents mides i dissenys. Algunes parades fa anys que existeixen i, fins i tot, ja van per la segona generació. Des de les parades també afirmen que hi ha hagut una disminució de les vendes des de fa uns anys, però tot i això, també acostumen a vendre totes les palmes que demanen.